lauantai 31. tammikuuta 2015

Jaakko Yli-Juonikas: Uneksija

Jaakko Yli-Juonikas on rakentanut unenkaltaisen ja melkolailla absurdin tarinan 1900-luvun alun Suomesta, jossa kansalaissodan hirveydet yhä ovat muistissa mutta uutta maailmaa samalla rakennetaan: Uneksija (Otava, 2011; ISBN 978-951-1-25155-2).Teoksen esittelytekstissä kuvataan tarinaa näin:

Vuonna 1919 unisaarnaaja Eino Teräs kiertää ympäri Suomea, ja on ammatissaan erityisen suosittu. Eino uinuu kirkkoihin ja juhlasaleihin järjestetyissä sängyissä ja puhkeaa saarnoihin, joita ihmiset tulevat sankoin joukoin ihmettelemään. Saarnojen aikana lukija vajoaa päähenkilön mukana kaoottiseen unimaailmaan: Eino on yhtäkkiä nuori tyttö, jota pirullinen pyöveli Jussila ahdistaa. Hintelä Eino ja romuluinen piikatyttö Saara tapaavat erään saarnatilaisuuden yhteydessä - ja rakastuvat. Groteski lempi tuo helpotusta Einon painajaisiin, ja erikoinen pariskunta alkaa uneksia yhteisestä tulevaisuudesta.


Kirja on melkeinpä novellimainen, kovin isoa kaarta se ei piirrä, ja unikohtaukset vyöryvät päälle tavalla jossa teksti muuttuu lähestulkoon proosarunoksi, mikä suuresti miellytti. Mutta tarinan kaari ei ihan jaksanut kantaa loppuun asti, jonnekin ajatuksen lanka katosi, ja lukija hämmentyi.

Ei kommentteja: