tiistai 20. tammikuuta 2015

Guillermo Martínez: The Oxford murders

Guillermo Martínezin romaani on ollut menestys sekä myynnin että arvioiden perusteella (mm. Planeta-palkinto), ja varsin kiinnostavan asetelman romaani tarjoileekin, Oxfordiin matkustavasta argentiinalaisesta opiskelijasta joka joutuu sotketuksi eriskummalliseen sarjamurhien ketjuun: The Oxford murders (Abacus, 2006; käännös englanniksi Sonia Soto; ISBN 0-349-11723-3).Parasta romaanissa on pohdiskeleva ja mietiskelevä tunnelma, jossa ulkomailta tullut opiskelija tutustuu englantilaiseen akateemiseen maailmaan ja elämiseen Englannissa. Murhamysteeri tuntuu pikemminkin sivuseikalta, eikä lopulta kovinkaan kiinnostavalta romaanin kokonaisuudessa.

Tässä on ote teoksen esittelystä:

It begins on a summer day in Oxford, when a young Argentine graduate student finds his landlady-an elderly woman who helped crack the Enigma Code during World War II -murdered in cold blood. Meanwhile, a renowned Oxford logician receives an anonymous note bearing a circle and the words "the first of a series." As the murders begin to pile up and more symbols are revealed, it is up to this unlikely pair to decipher the pattern before the killer strikes again.


Niin, ja sanottakoon romaanin eduksi vielä sekin, että teoksessa kerrotaan matematiikasta ja matemaatikoista sellaisella tavalla, joka on paitsi kaunokirjallisesti onnistunutta myös matematiikan tuntijaa kiinnostavaa, mitä ei ihan vähäisenä saavutuksena kannata pitää. Mutta murhamysteeri, se taas ei nyt ihan ihmeellisen yllättävä ole. Onneksi romaanin lukemiselle on paljon muita hyviä syitä, enkä ollenkaan ihmettele sen menestystä espanjankielisessä maailmassa.

Ei kommentteja: