lauantai 3. tammikuuta 2015

Peter Robinson: Paholaisen ystävä

Peter Robinson kirjoittaa Yorkshireen kuvitteelliseen Eastvalen kaupunkiin sijoitettuja dekkareita, joiden päähenkilönä on ylikomisario Alan Banks, ja melkoisen taitavasti Robinson tarinansa kertoo: Paholaisen ystävä (Blue Moon, 2013; suom. Ulla Ekman-Salokangas; ISBN 978-952-5410-74-7).Otetaanpa tähän lainaus kirjan esittelytekstistä:

Pyörätuolissa istuva nainen löytyy murhattuna meren ääreltä, ja komisario Annie Cabbot määrätään tutkimaan juttua. Samaan aikaan löytyy Eastvalen sokkelokortteleista raiskattu ja tapettu nuori nainen. Ylikomisario Alan Banks ryhmineen ryhtyy tutkimaan tapausta. Useampiakin epäiltyjä löytyy, mutta Banks kaipaa muualla lainassa olevaa Cabbotia keskustelukumppanikseen. Kun Banks ja Cabbot työntävät syrjään keskinäiset jännitteensä, tutkimukset alkavat edetä yhteiseen suuntaan ja menneisyys osoittautuu merkitykselliseksi. Mutta edessä on yllätyksiä, eikä uuden väkivallan uhka ole ohi, enne kuin tapaukset on selvitetty.


Kirja on melkoisen täynnä dekkarien kliseitä - alkoholia käyttävä ja vaimostaan eronnut poliisi, sarjamurhaaja vuosien takaa - mutta toisaalta Robinson osaa asiansa ja ennen kaikkea osaa kirjoittaa arkipäiväisten osuvien havaintojen kautta melkomoisen uskottavaa kuvausta poliisin työstä.

Banks ja Cabbot on mielenkiintoinen kaksikko rikoksia tutkimassa, kukin omalla tahollaan, kunnes alkaa löytyä yhä enemmän tapauksia yhdistäviä tekijöitä. Kuka on väkivallantekojen takana?

2 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Tästähän on muuten tehty laadukas TV-sarja (DCI Banks) jota YLE näytti muistaakseni viime vuonna. Saisi tulla takaisin..

https://www.youtube.com/watch?v=F-SembD0dLk

Juha Haataja kirjoitti...

Jahas, niinpä näköjään on tv-sarjakin.

Joskus käy niin, että jos lukee kirjan ensin ja muodostaa mielikuvan hahmoista, pettyy kovasti filmatisointiin. Toisinaan taas filmatisointi istuu hyvin kirjoihin.

Esim. Wallanderissa osuvuus oli vallan mainio, mutta tämä voi johtua siitä että luin kirjoja ja tulin katsoneeksi sarjaa limittäin ja lomittain.