maanantai 19. tammikuuta 2015

Charles de Lint ja Charles Vess: Seven wild sisters - a modern fairy tale

Charles de Lint on kirjoittanut ja Charles Vess kuvittanut tämän saturomaanin, jota on kovasti kehuttu, eikä syyttä, sillä tekijät onnistuvat kirjoittamaan teoksen joka on paitsi lastenkirjallisuutta myös aikuisille sopivaa luettavaa, ja lasten mielikuvituksen kautta lähestytään elämän suuria kysymyksiä: Seven wild sisters - a modern fairy tale (Little, Brown and Company, 2014; ISBN 978-0-316-05356-3).Teoksen yhteydessä voi puhua yhtä lailla fantasiakirjallisuudesta, saturomaanista kuin lastenkirjallisuudesta, tai yksinkertaisesti vain kaunokirjallisuudesta. Ja kuvitus on yhtä lailla hienoa kuin itse tarina, ei niin että kuvitus toistaisi tarinan tapahtumia vaan pikemminkin niin että kuvitus tuo teokseen paljon lisää, täydentää sitä suuremmaksi ja suuremmoisemmaksi kokonaisuudeksi.

Romaani The Cats of Tanglewood Forest on tälle teokselle rinnakkaisteos, ja varmaankin tämä aiemmin ilmestynyt teos olisi kannattanut lukea ennen tähän romaaniin tarttumista. Mutta itsenäisiä romaaneja ovat kummatkin, ja se että tässä kirjassa paljastui jotain tuohon aiempaan liittyvää ei vähentänyt kiinnostusta vaan pistin tämän toisen romaanin varaukseen kirjastosta.

Teos kertoo kolmesta punatukkaisesta siskosta, jotka joutuvat keijujen keskinäisen välienselvittelyn kiemuroihin. Lainaan tähän teoksen esittelytekstiä:

When it comes to fairies, Sarah Jane Dillard must be careful what she wishes for. She may have thought she wanted to meet the fairies of the Tanglewood Forest, but that was before she knew the truth about them. When Sarah Jane discovers a tiny man wounded by a cluster of miniature poison arrows, she brings him to the reclusive Aunt Lillian for help. But the two quickly find themselves ensnared in a longtime war between rival fairy clans, and Sarah Jane's six sisters have been kidnapped to use as ransom. Her only choice is to go after them, and with the help of several mythical friends - from the Apple Tree Man to a cat called Li'l Pater - she'll have to find a way to untangle herself from the fairy feud before she and her sisters are trapped in their world forever.


Tekijät onnistuvat kirjoittamaan tarinan joka ankkuroituu fantasiakirjallisuuden parhaaseen perinteeseen, mutta samalla luo uudenlaisen satumaisen maailman lukijalle kokea ja ihmetellä. Ja lukija on tässä kaikessa aistivinaan syvällistä ymmärrystä siitä, mikä elämässä on tärkeää, ja tämä on teoksen suurenmoisinta antia.

Ei kommentteja: