lauantai 24. tammikuuta 2015

Brian Conaghan: When Mr Dog bites

Brian Conaghanin romaanin päähenkilöllä Dylan Mintillä on Touretten oireyhtymä, minkä takia hän käy koulua johon on sijoitettu monenmoisia ongelmatapauksia. Mutta rutiininomaisen sairaalakäynnin yhteydessä Dylanille selviää että hän kuolee kohta, ja niinpä hän laatii listan asioista jotka tehdä sitä ennen: When Mr Dog bites (Bloomsbury, 2014; ISBN 978-1-4088-3833-4).Kirjan todellisuutta värittää englantilaisen luokkayhteiskunnan huonoiten pärjäävien ihmisten todellisuus, ja tässä porukassa Dylan kavereineen on mielenterveys- ja muiden ongelmiensa takia pohjasakkaa. Mutta se ei haittaa kun Dylan päättää pitää hauskaa ennen kuolemaansa, ja houkuttelee parhaan kaverinsa mukaan suunnitelmaan.

Lukija tajuaa vähitellen, että Dylan on ymmärtänyt asioita pahemman kerran väärin, ja tästä tiedosta syntyvä huumori on paikka paikoin hiukan teennäistä. Tästä huolimatta kirja oli mainio luettava, siinä kerrotaan aikuiseksi kasvamisesta, toisen ihmisen kohtaamiseen liittyvistä ennakkoluuloista ja niiden voittamisesta, ja ennen kaikkea ystävyydestä ja rakkaudesta. Ei Dylan kyllä ihan mitätön tyyppi ole, vaikka joskus homma lähteekin lapasesta.

Tähän loppuun sopinee laittaa on Dylanin lista asioista jotka hänen tulisi tehdä ennen kuolemaa:

Cool Things To Do Before I Cack It Number One: Have real sexual intercourse with a girl (preferably Michelle Malloy and definitely NOT on a train or any other mode of transport ...if it's possible at her house). Number Two: Fight heaven and earth, tooth and nail, dungeons and dragons that people stop slagging my mate Amir because he smells like a big pot of curry. And, help him find a new best bud. Number Three: Get dad back from the war before ...you-know-what ...happens.

Ei kommentteja: