tiistai 6. tammikuuta 2015

Carl Hiaasen: Takaisin luontoon

Carl Hiaasen on kohtalainen laadun tae, jos haluaa lukea mustalla huumorilla ladattuja dekkareita joissa luonnonsuojeluakaan ei unohdeta: Takaisin luontoon (Helsinki-kirjat, 2011; suom. Maria Lyytinen; ISBN 978-952-5874-54-9).Hiaasen menee dekkareissaan aika ajoin melkoisiin hillittömyyksiin ja niin tälläkin kertaa, kun puhelinmyyjä sattuu suututtamaan väärän ihmisen, sellaisen joka on valmis melkein mihin tahansa päästäkseen kuittaamaan kokemansa loukkauksen ja antamaan sellaisen opetuksen joka ei ikinä unohdu.

Kirjassa on kokoelma mitä uskomattomimpia ihmishahmoja, joilla on pakkomielteitä ja neurooseja tarpeeksi kokonaiselle pikkukaupungille.

Ja kun tämä porukka laitetaan haahuilemaan Floridan Everglades-luonnonpuiston maisemiin, tuloksena on ennustamatonta kaaosta jossa ei ole päätä eikä häntää. Aika ajoin en tiennyt onko tässä kirjassa mitään järkeä, mutta niinpä vain luin sen alusta loppuun saakka.

Otetaan tähän vielä teoksen esittelyteksti:

Törppö puhelinmyyjä Boyd Shreave ei olisi huonommin voinut valita loukattavaa asiakasta kuin yksinhuoltaja Honey Santanan. Intohimoisena, jopa maanisena tahtonaisena Honey punoo juonen, jossa hän houkuttelee Boydin ja tämän mukaansa ottaman, ei-niin-innokkaan rakastajatteren, Eugenien käytöstapojen opetusreissulle Evergladesin luonnonpuistoon - tuhansien saarien rämealueelle.

Suolla odottaa paitsi alligaattoreita, käärmeitä ja itikoita, myös Honeyta pakkomielteisesti himoitseva ex-pomo Piejack sekä Honeyn äitiään suojeleva, 12-vuotias viisas Fry-poika. Pakkaa sekoittavat vielä puoliksi intiaani alligaattoripainija Sammy Tigertail ja Honeyn ex-mies Perry, entinen huumeiden salakuljettaja.

Oppiiko läpiahne puhelinmyyjä ihmisten tavoille? Onnistuuko Fry suojelemaan äitiään Piejackilta - ja tältä itseltään? Pääseekö Eugenie hiekkarannalle? Selviääkö Everglades näistä villeistä ihmisistä?

Hiaasenin uutuus on taattua, hillittömällä huumorilla ja villeillä juonenkäänteillä maustettua jännitystä, jossa liiankin todentuntuiset henkilöhahmot saavat lukijan hykertelmään ääneen.


Ei kommentteja: