perjantai 12. syyskuuta 2014

Elmore Leonard: The Switch

Joku oli laittanut kirjaston kierrätyshyllyyn pari Elmore Leonardin jännäriä, ja otin ne luettaviksi, palauttaen sitten takaisin kiertoon. Leonard on huonoimmillaankin hyvä kirjoittaja, ja tässä jännärissä on aineksia erinomaiseen kirjaan: The Switch (HarperTorch, 1978; ISBN 0553118854).Kirja kertoo hyvin toimeentulevasta pariskunnasta. Kiinteistöalalla toimiva Frank keplottelee omaisuuttaan verottajalta turvaan veroparatiisiin ja ylläpitää nuorta rakastettua, kun taas vaimo Mickey on tennisäiti joka kuljettaa 13-vuotiasta poikaa turnauksissa ja harjoituksissa.

Kaverukset Ordell Robbie ja Louis Gara saavat selville Frankin salakähmäiset puuhat ja päättävät kiristää häntä sieppaamalla Mickeyn ja vaatimalla lunnaita. Mutta Frank ei ole asiasta moksiskaan, jolloin ryöstäjät joutuvat keksimään uuden juonen päästäkseen rahoihin käsiksi.

Teoksessa olisi ollut aineksia enempäänkin, nyt Frankista on tehty yksisilmäisen paha tyyppi joka ajattelee vain omaa etuaan. Mutta toisaalta Leonard keikauttaa asetelman ympäri useaan otteeseen varsin mukavasti, niin että valta-asetelmat vaihtuvat kerta toisensa jälkeen. Kyllä tämä jännäri lukemisen arvoinen on, vaikkei aivan parasta Leonardia ollutkaan.

Ei kommentteja: