perjantai 26. syyskuuta 2014

Elmore Leonard: Kärsi kakkusi

Elmore Leonard ei ole tässä jännärissä parhaimmillaan, ja totta puhuen olin lähestulkoon unohtanut mistä tässä kirjassa on kyse kun rupesin siitä kirjoittelemaan. Mutta kidnappaus ja kiristys tässä on takana, sekä joukko enemmän tai vähemmän kahjoja tyyppejä jotka häikäilemättä puukkottavat toisiaan selkään: Kärsi kakkusi (Book studio, 1996; suom. Tapani Bagge; ISBN 951-611-810-0).Vedonvälittäjä Harry Arno on jäänyt pääosin eläkkeelle, mutta hänellä on vielä muutamia velkoja karhuamatta. Hänet ottaa tähtäimeensä pikkurikollinen, joka värvää Arnolle työskentelevän velkojen karhuajan sieppaamaan Arnon isojen rahojen toivossa.

Juoni ei suju lähestulkoonkaan suunnitellulla tavalla, ja tästä käynnistyy piirileikki jossa rikolliset ja heitä jahtaava poliisi kilvoittelevat niskan päälle pääsemisestä. Erityisen omaperäinen tämä tarina ei ole, mutta Leonard on rutiinisuorituksessaankin ihan kelvollinen tarinankertoja.

3 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

E. Leonard on kyllä sellainen nimi joka pitäisi lisätä lukulistalle. Juur aikaisemmin tänä vuonna löysin toisen amerikkalaisen legendadekkaristin eli James Burken jonka kirjat on yksinkertaisen loistavia.

Juha Haataja kirjoitti...

Leonard on kirjoittanut paljon romaaneja, taitavasti hän punoo tarinoita melkein aiheesta kuin aiheesta.

Juha Haataja kirjoitti...

Kappas, James Lee Burkella näköjään on dekkarisarja päähenkilönä Dave Robicheaux, ja näitä on suomennettukin. Täytynee tarkistaa jossain välissä miten kaveri kirjoittaa.