lauantai 7. joulukuuta 2013

Terry Pratchett: Totuuden torvi

Tämä on Terry Pratchettin parhaita Kiekkomaailma-romaaneja, niin omasta mielestäni kuin Helmet-arvioiden perusteella: viisi tähteä kuudelta arvioijalta. Romaanissa kerrotaan kirjapainotaidosta sekä siitä mitä lehdistön vapaus parhaimmillaan tarkoittaa: Totuuden torvi (Karisto, 2009; suom. Mika Kivimäki; ISBN 978-951-23-5132-9).Pratchett kirjoittaa mukavaa dialogia, jossa käytetään Kiekkomaailman hahmojen stereotypioita hyväksi, esimerkiksi kääpiöiden sanoisiko varsin sotaista luonnetta:

"Mitäpä jos me puhuisimme niistä asioista?" Hyvävuori ehdotti ja taputti Dibbleriä olalle. Dibbler irvisti. Kun kovasta tinkimisestä puhuttiin, niin kääpiöillä oli timanttikärki.

"Onko minulla muuta vaihtoehtoa?" hän murahti.

Hyvävuori kumartui lähemmäksi. Hänen partakarvansa olivat pörhistyneet. Juuri nyt hänellä ei ollut käsissään minkäänlaista asetta, mutta Dibbler näki selvästi kirveen, joka ei ollut hänen käsissään.

"Ehdottomasti", kääpio sanoi.


Jos ja kun kysymys sananvapaudesta tulee ajankohtaiseksi, tämä teos on mainiota pohdintaa siitä mistä lehdistön ja kirjallisuuden vapaudessa loppujen lopuksi on kyse. Viiden tähden romaani tämä on.

Ei kommentteja: