lauantai 28. joulukuuta 2013

Lawrence Block: A drop of the hard stuff

Lawrence Block osaa kirjoittaa, ja sen hän todistaa jälleen kerran tässä napakassa jännärissa, jossa alkoholilla on keskeinen rooli: A drop of the hard stuff (Orion, 2011; ISBN 978-1-4091-2481-8).Monissa kovaksikeitetyissä jännäreissä on päähenkilö, jolla on ongelmia alkoholin käytön suhteen. Mutta Blockin jännärien Matt Scudder on uskottavuudessa omaa luokkaansa, sillä vaikka hän ei juo tippaakaan alkoholia, on alkoholi hänen elämäänsä määrittävä tekijä, ja AA-kokoukset päivittäinen rutiini. Päivä kerrallaan.

Kirjassa palataan ajassa taaksepäin, niihin päiviin kun Scudder aloitti elämäänsä ilman alkoholia, ja ensimmäinen vuosipäivä lopettamisesta oli lähestymässä. Hänen lapsuudenystävänsä ilmaantuu paikalle ja kertoo myös lopettaneensa alkoholin käytön. Osana raitistumista hän käy pyytämässä anteeksi niiltä joille oli alkoholin käytön takia tehnyt pahaa.

Mutta joku ei tästä tykkää, ja niinpä Scudder joutuu selvittelemään lapsuudenystävänsä elämän vaiheita keksiäkseen kuka hänet murhasi.

Block kirjoittaa napakasti, toteavasti, uskottavasti. Tiukka, surullinen, mutta mustanpuhuvuudessaan myös lohdullinen tarina tämä on.

Ei kommentteja: