sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Nicolas Freeling: Irlantilainen ruletti

Nicolas Freeling laittaa etsiväkomissaari Van der Valkin matkustamaan Irlantiin selvittämään, mitä on veitsellä murhatun liikemiehen kuoleman taustalla: Irlantilainen ruletti (WSOY, 1972; suom. Kalevi Nyytäjä; ISBN 951-0-00453-7).Täytyy sanoa, että Van der Valk on varsin mainio poliisihahmo, toki monella tapaa tuttu muiden dekkaristien vastaaviin hahmoihin verrattuna, mutta omalla tavallaan erinomainen, samalla kertaa sekä karkea ja tyly että ovela ja omat rajoitteensa mainiosti ymmärtävä.

Joiltakin osin kirja tuntui hyvinkin modernilta, toisaalta taas tarinassa pilkahti esiin luokkayhteiskunnan kaikuja niiltä ajoilta kun rajat sukujen välillä olivat tiukasti luokka-ajatteluun perustuvia.

Eikä Van der Valk anna periksi kun kerran on saanut hajua jostakin, ja tällä kertaa tutustutaan varsin eriskummallisen perheen sisäisiin jännitteisiin, niihin syihin mitkä lopulta johtivat kummalliseen väkivallantekoon. Tässä on kylläkin sanottava, että odotin kirjan loppuratkaisulta enemmän, aineksia siihen olisi ollut, mutta kyllä tämä tällaisenakin ihan kelvollinen perusdekkari on.

Ei kommentteja: