perjantai 27. joulukuuta 2013

Lawrence Norfolk: John Saturnall's feast

Lawrence Norfolk kertoo 1600-luvun tapahtumista historiallisessa romaanissa, joka oli kirjastossa laitettu näyttävästi esille kirjahyllyssä: John Saturnall's feast (Bloomsbury, 2012; ISBN 978-1-4088-0596-1).Kirjan päähenkilö on John Saturnall, nuorena orvoksi jäänyt poika. Hänellä on erikoinen äidiltä peritty taito, mutta Johnin äidin kohtaloksi tuli kyläläisten ennakkoluulot, epäilyt noituudesta.

Orpo John viedään oppipojaksi paikallisen linnan keittiöön, jossa hänen taitonsa huomataan, ja ajan mittaan Johnista kehittyy kokki joka vetää vertoja mestarilleen. Mutta sitten tulee sota, joka sekoittaa asiat monin tavoin.

Rakkaudesta tässä on myös kyse, linnassa asuvasta tytöstä joka täytyy naittaa jotta omaisuus saadaan pysymään suvussa, sillä tyttärelle ei tiluksia voi perintönä jättää vaan tähän tarvitaan miespuolinen perillinen.

Kovin syvälliseksi ei tätä historiallista romaania voi sanoa, ja yleisesti ottaen en historiallisista romaaneista erityisesti välitä, mutta tässä oli teoksen alkupuolella aivan tavattoman hienoa kuvausta Johnin ja hänen äitinsä suhteesta, jota kyläläisten epäluulot varjostivat. Norfolk onnistuu kirjoittamaan lapsen näkökulmasta sortumatta silti turhaan hempeilyyn ja makeiluun. Elämä on rankkaa, ja se sattuu.

Kirjan lopussa Norfolk palaa ikään kuin alkuun. Johnista on tullut maailmankuulu kokki, joka on kulkenut maailmalla hoveissa ja ansainnut taidoillaan ison omaisuuden. Mutta miten käy, kun hän vuosien päästä palaa kotiseudulleen ja kohtaa nuoruuden tuttavansa. Millainen on se juhla-ateria jonka John saa syötäväkseen?

Vieläkin värisyttää kun mietin kirjaa. Tämä on teos jonka voisi lukea joskus toisenkin kerran.

Ei kommentteja: