lauantai 11. toukokuuta 2013

Robert Venditti: The homeland directive

Robert Venditti on kirjoittanut pelottavan tulevaisuudenkuvan, jossa vallanhimo johtaa siihen että valtion johto kääntyy omia kansalaisiaan vastaan: The homeland directive (Top Shelf Productions, 2012; ISBN 978-1-6030-9120-6). Sarjakuvan piirtäjä ja värittäjä on Mike Huddleston.


Salaliitosta tässä on kyse, vallan huipun vehkeilystä omien asemien turvaamiseksi. Tarinassa on luettavissa sellaisia äänenpainoja joita amerikkalaiset kansalaisjärjestöt tuovat esille esimerkiksi aseenkanto-oikeuden puolustamiseksi. Syvästä epäluottamuksesta valtaapitäviin voisi sanoa tällaisen tarinan kumpuavan. Mutta voisiko näin tapahtua todella?


Sivuja tässä sarjakuvakirjassa on 150, eli mitenkään massiivisen pitkä se ei ole, mutta monen monta käännettä tähän sivumäärään on saatu mahtumaan.

Takaa-ajosta tässä on kyse, pakoilusta tilanteessa jossa valtion turvallisuuspalvelun koko tarkkailukoneisto valjastetaan ajamaan takaa lääketieteen tutkijaa, joka halutaan pois päiviltä, koska hänellä on vallanpitäjien näkökulmasta hallussaan vaarallista tietoa.

Kohta tutkijaa syytetään lehdistössä kaikenlaisista kauheuksista, kun tiedustelupalvelut tekevät tarkoituksiinsa sopivia vuotoja julkisuuteen. Luottokortteja ja puheluja jäljitetään, ja koko tutkijan lähipiiri pistetään tarkkailuun ja big data -analyysien kohteeksi. Jostain on pakko löytyä johtolanka joka johtaisi tutkijan jäljille.


Loppujen lopuksi tarina kylläkin lässähtää asioiden trivialisointiin. Yksittäiset vastarintaan nousevat kapinalliset voittavat ikään kuin sattumalta koko valtiokoneiston voiman. Ja lisäksi suunnitelma jossa tuhannet tai jopa sadattuhannet ihmiset olisivat kuolleet tulee tehdyksi tyhjäksi, sankaritutkijan ansiosta. No, onnellinen loppu - tällä kertaa?

Ei kommentteja: