maanantai 13. toukokuuta 2013

John Harvey: Kylmää valoa

John Harveyn dekkareiden päähenkilö Charlie Resnick on yksinelävä keski-ikäinen poliisimies, ei siis erityisen omaperäinen dekkarihahmo, mutta Harvey onnistuu tekemään hänestä kiinnostavan ja aidon oloisen ihmisen, joka tässä kirjassa selvittää kieroa kidnappausta: Kylmää valoa (Otava, 2007; suom. Markku Päkkilä; ISBN 978-951-1-20635-4)Ja se Harveyn kirjoissa on myös hyvää, ettei hän mässäile väkivallalla vaan pikemminkin pitää sitä etäällä ja pohtii ihmiskohtaloiden syvällisempiä kulkuja erikoistehosteilla brassailun sijasta. Tämän romaanin katoamistapauksen taustalta löytyy kylläkin tunteeton psykopaatti, mutta varsinainen tarina kertoo ihmisistä arkipäivän ongelmien parissa.

Poliisihahmoja ei ole mitenkään siloiteltu, ja osa Resnickin kollegoista on suoraan sanoen vastenmielistä porukkaa, mutta Harvey piirtää nämäkin henkilöhahmot siinä määrin moniulotteisina, että lukija kokee ymmärtävänsä millaista poliisin työ saattaisi olla ja miten sen kanssa eläminen voi tuoda esille kaikkea muuta kuin jaloja ihmisluonteen piirteitä.

Kirja kertoo samalla syrjäytymisestä, työttömyydestä, perheväkivallasta ja kaikenlaisista sosiaalisista ongelmista joita elämässä tulee vastaan kun kaikki ei menekään odotusten mukaisesti. Tavallista syvällisempi dekkari tämä on, ja saattaa hyvinkin olla että palaan Harveyn pariin, kunhan tässä jonkin aikaa ehdin hengähtää.

Ei kommentteja: