perjantai 17. toukokuuta 2013

Pentti Sammallahti

Tämä pokkarikokoinen pehmeäkantinen kirja on ranskankielinen, ja vaikka ranskaa en osaa, niin sillä ei väliä, sillä olennaista tässä teoksessa ovat valokuvat: Pentti Sammallahti (Actes Sud, 2005; ISBN 2-7427-5589-6).Sammallahti on mustavalkoisen valokuvan mestari, ja teoksen kansikuva jossa kaksi varista ikään kuin tasapainottelevat keinulla on mainio esimerkki Samallahden taidosta nähdä satumaisuutta arkipäivän tilanteissa. Ehkä asian voi sanoa ranskaksi näin: "L'œuvre de Pentti Sammallahti est une sorte d'odyssée de l'espace."

Sivuja teoksessa on 142 ja esipuheen on kirjoittanut Gérard Macé. Kirjana ja painolaadultaan tämä teos on paljon vaatimattomampi kuin tuore teos Here far away - photographs from the years 1964-2011, mutta toisaalta tässä teoksessa on valokuvia joita ei muistaakseni uudemmasta kirjasta löydy.

Osa teoksen valokuvista on tulostettu koko aukeamalla, mikä on ymmärrettävää ottaen huomioon teoksen pieni koko, mutta kieltämättä tämä myös häiritsee katselukokemusta. Toisaalta parempi näin kuin että valokuvia ei olisi otettu mukaan lainkaan.


2 kommenttia:

Khayr kirjoitti...

Pitäisi itsekin tutustua enemmän "kuvakirjoihin", ei pelkkään tekstiin. Täytyykin varmaan suunnistaa kirjastoon selailemaan.

Valokuvaus ja ennenkaikkea upeiden kuvien katselu antaa paljon, silloin ei ole väliä, onko kuvatekstit suomeksi vai ranskaksi. :)

Juha Haataja kirjoitti...

Täällä pääkaupunkiseudulla Helmet-järjestelmä on aivan erinomainen, sieltä löytyy valokuvakirjoja joita on vaikea löytää edes netin kaupoista, klassikkoteoksia esim. Ansel Adamsilta jne. Ja nyt Helmet-kirjastoissa on kokeilu ettei varausmaksua enää peritä (voimassa vuoden loppuun), mikä entisestään parantaa jo valmiiksi loistavaa palvelua.