tiistai 14. toukokuuta 2013

Cory Doctorow: Little brother

Cory Doctorow on itselleni tunnetumpi netin aktiivistina kuin kirjailijana, mutta ei hän hassumpia romaaneja kirjoita, vaikka aika ajoin tuntuu kuin kyse olisi tietotekniikan oppikirjasta: Little brother (Harper Voyager, 2008; ISBN 978-0-00-728842-7).Romaanissa on 374 sivua, mistä osa oli puuduttavan yksityiskohtaista tietotekniikan esittelyä, liittyen esimerkiksi julkisen avaimen salakirjoitustekniikkaan. No, toisaalta nämä asiat ovat oikeasti tärkeitä silloin kun kyse on henkilökohtaisten tietojen suojaamisesta, eli hyvällä asialla Doctorow sinällään on liikkeellä.

Kirja kertoo nuorista aikuisista, jotka sattuvat olemaan väärässä paikassa terroristien pommi-iskun aikaan. Terrorismin vastaiset joukot vangitsevat neljä kaverusta ja kuulustelee heitä keinoin joita voi pitää kidutuksena. Tästä sisuuntuneena päättävät kaveripiirin hakkerit ryhtyä vastarintaan kaikkialle ulottuvaa valvontakoneistoa vastaan - videokameroita ja niiden taustalla toimivia hahmontunnistusjärjestelmiä, elektronisia matkakortteja, autojen etätunnisteita ja niin edelleen.

Tältä osin kirjaa voi pitää myös eräänlaisena haktivismin käsikirjana, kuvauksena siitä miten kaikkialla ulottuvaa isoveljen sähköistä valvontaa voi yrittää hankaloittaa ja estää. Toinen juttu on sitten se, missä määrin poliisivaltio todellisuudessa on mahdollinen ajatus.

Ehkä on niin että täältä pohjoismaisesta perspektiivistä käsin tällainen raju epäluulo valtaapitäviä kohtaan tuntuu ylimitoitetulta, tai ehkä täällä vain ei uskota siihen että vallankäyttäjät voisivat olla niin taitavia että tämän kaltaiset valtapyrkimykset voisivat toteutua ilman että joku ilmiantaisi tämmöisen suunnittelijat jo alkuvaiheissa.

Ihmisoikeuksista siis on kyse, niiden loukkauksista ja niiden puolustamisesta, ja aika näppärästi tämä romaani on kokoon rakennettu, kertomus sitä miten vallankäyttäjiä voi kyykyttää heidän omilla aseillaan, valvonnalla ja väärinkäytösten vuotamisella julkisuuteen. Jatko-osakin ilmeisesti on tulossa, tai voi olla jo saatavillakin.

Ei kommentteja: