perjantai 3. toukokuuta 2013

Michel Frizot: A new history of photography

Michel Frizot toimitti tämän alunperin ranskaksi ilmestyneen valokuvan historiaa käsittelevän järkäleen, ja englanninkielisen version toimittajana oli Colin Harding. Teos on mieleenpainuva sekä fyysisellä massiivisuudellaan että perusteellisella käsittelytavallaan: A new history of photography (Könemann, 1998; ISBN 3-8290-1328-0).Sivuja teoksessa on 775 ja se on painettu paksulle paperille isossa sivukoossa, mikä tekee teoksen käsittelystä pitkän päälle raskasta ainakin jos lukee sitä ilman kunnon lukupöytää. Teoksen luvut ovat perusteellisia esseitä, joissa kirjoittaja on syvällisesti perehtynyt aiheeseensa, ja samalla tulee vaikuttuneeksi teoksen toimitustyön laadusta, ainakin verrattuna teoksiin joita tänä päivänä ilmestyy.Teoksessa on mukana paljon tunnettuja valokuvia, mutta myös paljon sellaista mikä ei ole erityisen tunnettua mutta valottaa valokuvien käyttötarkoituksia omana aikanaan.

Se miten valokuvaan alussa suhtauduttiin käy hyvin ilmi, samaten se ripeys jolla valokuvien tekeminen levisi ympäri maailmaa, unohtamatta myöskään sitä että tämänkin suhteen tapahtui myöhemmin virheitä, esim. 1840- tai 1850-vuosikymmenistä kertovissa romaaneissa saattoi olla viittauksia valokuviin enemmässä määrin kuin valokuvia tosi asiassa tuolloin oli vielä yleensä käytössä.

Teosta näyttäisi olevan saatavilla netin kirjakaupoista kohtuullisen edulliseen hintaan, joten aprikoin että hankkisinko sen omaksi. Mutta sitten mietin tilaa kirjahyllyssä, ja päädyin toisiin ajatuksiin.

Ei kommentteja: