lauantai 18. toukokuuta 2013

Neil Gaiman: Stardust - being a romance within the realms of faerie

Katson sen verran vähän elokuvia, että harvoin tulee luettua elokuvaan liittyvä kirja elokuvan katsomisen jälkeen. Mutta niin kävi saturomaanille Stardust - being a romance within the realms of faerie (DC Comics, 1998; ISBN 978-1-56389-470-1). Tämän romaanin - johon elokuva perustuu - on kirjoittanut Neil Gaiman. Kirjassa on myös kuvitusta, jonka on tehnyt Charles Vess.Elokuvan olin katsonut kahteenkin kertaan ennen kirjan lukemista, joten odotin että kovin paljon yllätyksiä ei olisi luvassa. Ja tavallaan niin olikin, mutta toisaalta elokuva osoittautui huomattavan suoraviivaiseksi verrattuna kirjaan.

Joiltakin osin elokuva tuntui turhankin yksinkertaiselta, mutta toisaalta taas kirjassa tuntui olevan sellaisia rönsyjä joilla ei varsinaisen tarinan kanssa ollut paljoakaan tekemistä. Tässä mielessä kirja ja elokuva täydensivät toisiaan, ehkä voisi sanoa että eräät kirjan keskeiset teemat vahvistuivat elokuvassa, mutta samalla menetettiin jonkin verran tarinan monitulkintaisuudesta.

Saturomaani kertoo Englannista johonkin aikaan 1800-luvulla, kun höyryjunat alkavat kattaa maata ja luonnontieteellinen keksintö toisensa jälkeen muuttaa ihmisten elämää. Wall-nimisessä pikkukaupungissa elämä sujuu vielä vanhoja uomiaan, mutta kaupungin takana, metsän vieressä on kivimuuri, jossa olevaa aukkoa kaupunkilaiset vartioivat yötä päivää. Ja tuon muurin takana on maailma, tai oikeammin maailmoja, joissa noidat, velhot ja monenlaiset kummat olennot elävät elämäänsä.

Rakkauskertomuksesta tässä on kyse, ihmisistä jotka eivät oikein sopeudu toisiinsa ja kaipaavat muuta, samalla kuitenkin kasvaen toisiinsa kiinni sillä lailla kuin ihmiset jotka on luotu yhdessä elämään. Löytämisestä ja menettämisestä tämä satu kertoo, ja niistä uhrauksista joita ihmiset joutuvat toistensa vuoksi tekemään.

Ei kommentteja: