tiistai 28. toukokuuta 2013

Carter Dickson: Juudaksen ikkuna

Carter Dickson oli suljettu huone -mysteerien mestari, ja tämä dekkari on erinomainen esimerkki Dicksonin taidosta kirjoittaa: Juudaksen ikkuna (WSOY, 1988; 2. painos; suom. Eero Ahmavaara; ISBN 951-0-14837-7). Teos ilmestyi nimellä The Judas window vuonna 1938 ja suomennettuna vuonna 1954.Kirjan sankarihahmo on asianajaja Henry Merrivale, joka puolustaa tulevan appiukkonsa murhasta epäiltyä James Caplon Answellia. Murhan tapahtuessa Answell oli lukittuna samaan huoneeseen appiukkonsa kanssa, ja appiukko löytyi surmattuna. Answell väittää tulleensa lavastetuksi murhaan, mutta tapaus näyttää ilmiselvältä.

Kieliasultaan romaani on vanhahtava, ja samaten vanhahtavaa on tarinan kerrontatyyli, jossa Merrivale paljastaa pala kerrallaan, mitä oikeasti oli tapahtunut ja miksi hän toimii puolustusasianajajana niin oudolla tavalla kuin toimii.

Monen monta yllätystä ja käännettä kertomukseen sisältyy, ja vaikka jälkeenpäin tulikin pieni pettymys tuosta romaanin nimessäkin vilahtavasta salaisuudesta, niin ei se mitään, mainio dekkari tämä silti on.

Ei kommentteja: