keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Jon Evans: The Blood Price

Lainasin kirjastosta Jon Evansin jännärin Trail of the dead, ja sen verran hyvä se oli että jatko-osakin kiinnosti. Mutta sitä taas ei kirjastosta löytynyt, joten ostin sen itselleni: The Blood Price (Hodder Paperbacks, 2005; ISBN 978-0340831472).Aiemmasta romaanista tuttu Paul Wood on tyttöystävänsä Talenan kanssa turistireissulla Sarajevossa, josta Talena on kotoisin, mutta pian on mutkia matkassa enemmän kuin tarpeeksi. Talenan sisko Saskia haluaa pakoon väkivaltaista aviomiestään, ja pian kolmikko on syvällä ihmissalakuljettajien koukussa samalla kun Bosnian alamaailman gangsterit ovat kolmikon kintereillä.

Evansin romaani tuntuu paikka paikoin enemmänkin matkaoppaalta kuin jännäriltä, mutta parhaimmillaan Evans osaa kirjoittaa vetävästi ja sujuvasti, siinä määrin että romaani tuli luettua lähes yhdellä istumalla. Tosin on sanottava, että romaanin käänteet eivät kovin uskottavia olleet, Bosnian lisäksi kun liikutaan Latinalaisessa Amerikassa ja Nevadan autiomaan Burning Man -festivaalilla.

Tarinaan kytkeytyy myös tietotekninen ulottuvuus, jossa ammatiltaan ohjelmoijana työskentelevä Paul koodaa ihmissalakuljettajien tarpeisiin viestintäjärjestelmän joka on suojattu ulkopuoliselta kuuntelulta. Tämä osa tarinaa oli aika lailla päälleliimattu, mutta Evans hallitsi hyvin tämänkin puolen, syyllistymättä turhaan selittelyyn tai pitkäpiimäiseen teknisten yksityiskohtien kuvailuun.

Ja loppujen lopuksi tarinassa on tietenkin kyse ihmissuhteista, Paulin ja Talenan etääntymisestä toisistaan ja mahdollisuudesta palata yhteen. Parisuhdeterapiaa sieltä dramaattisemmasta päästä....

2 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Vaikuttaapa mielenkiintoiselta, jopa siinä määrin että piti googletella. Evansilta näkyykin ilmestyneen useampikin kirja. Täytyy laittaa nimi ylös. Voisi aloittaa tällä kirjasarjalla.

Juha Haataja kirjoitti...

Elegia, törmäsin Evansin nimeen ensiksi TechCrunch-palvelun kolumnistina, enkä olisi tiennyt hänen romaaneistaan mitään ellei hän olisi sattunut kirjoittamaan siitä miten vaikeaa nykyään on elättää itseään kirjailijana - hän on on käsittääkseni sivutoiminen kirjailija ja varsinaisesti IT-asiantuntija/konsultti. Mutta ei kirjoita ollenkaan hassummin.