lauantai 25. marraskuuta 2017

Cecelia Ahern: P.S. Rakastan sinua

Luettuani yhden Cecelia Ahernin romaanin päätin jatkaa, ja aloitin irlantilaiskirjailijan esikoisteoksesta, josta ilmeisestikin tuli myyntimenestys maailmalla: P.S. Rakastan sinua (Gummerus, 2005; suom. Pirjo Lintuniemi; ISBN 951-20-6413-8).



Tässäkin romaanissa on kuolemalla iso sija, sillä kuollut mies on kirjoittanut vaimolleen kirjeitä, eräänlaisen muistilistan asioita tehtäväksi. Tällaisesta kirjallisuuden tyylilajista voisi käyttää nimeä "tear jerker", eikä ole ihme että lukijoita riitti. Samankaltaisuutta edelliseen lukemaani Ahernin teokseen on kuitenkin melkoisesti. No, miksipä toimivaa reseptiä muuttamaan?



Hollyn ja Gerryn suunnitelma oli yksinkertainen: he halusivat olla yhdessä elämänsä loppuun asti. Mutta Gerry kuolee yllättäen vain vähän alle kolmekymmentävuotiaana, ja Holly vaipuu surun syövereihin.

Eräänä päivänä Hollyn äiti soittaa ja kertoo, että Hollya odottaa paksu kirjekuori jonka päällä lukee "Lista". Gerry on lähettänyt postia haudan takaa ja antanut vaimolleen vielä viimeisen lahjan. Paksussa kuoressa on kymmenen kirjettä, yksi jokaiselle kuukaudelle aina uuteen vuoteen asti. Jokaisessa kirjeessä on tärkeä viesti, elämänohje, metku ja pilkahdus toivoa. Kaikki on alkanut rakastavaisten vitsistä: mitä ihmettä Holly tekisi, jos Gerry ei olisi muistuttelemassa häntä arjen pikkuasioista? Valot jäisivät sammuttamatta, laskut maksamatta, maito ostamatta. Tätä ajatellen Gerry on onnistunut kirjoittamaan kuolinvuoteellaan Hollylle muistilistan, vaikka Holly valvoi lakkaamatta hänen vierellään!

Gerryn kirjeet auttavat Hollya tekemään surutyötään, ja kaiken lisäksi tuntuu siltä, että Gerry on punonut kokonaisen juonen Hollyn uutta elämää varten. Hän on ajatellut kaikkea diskovaatteiden ostosta lähtien aina karaoke-kilpailuun ilmoittamiseen asti. Ja lopulta käy niin, että Gerry ohjaa Hollyn myös uuden rakkauden mahdollisuuden äärelle.

Cecelia Ahern on Irlannin pääministerin Bertie Ahernin 22-vuotias tytär. Cecelian esikoisteos P.S. Rakastan sinua on maailmanlaajuinen bestseller, jonka oikeudet myytiin jo käsikirjoitusvaiheessa 25 maahan. Teoksen elokuvaoikeudet on myyty Warner Brothersille ja Wendy Finermanin tuotantoyhtiölle (esim. Forrest Gump). Cecelia Ahern asuu Dublinissa.



Ei kommentteja: