maanantai 31. lokakuuta 2016

Veera Vaahtera: Sattumalta sinun

Veera Vaahteran yliopistomaailman puitteisiin sijoitettu viihderomaani ei kulje yhtään hassummin, vaikka onkin pullollaan melkoisia karikatyyrejä akateemisen maailman ihmisistä: Sattumalta sinun (Tammi, 2015; ISBN 978-951-31-8222-9).Uneliaan filosofian laitoksen viimeiset hetket ovat käsillä, ellei toiminta muutu, ja melkomoisen mahdottoman urakan romaanin päähenkilö Karoliina saa eteensä. Yksi laitoksen tutkijoista ei suostu lähtemään kodistaan homeongelmien pelon vuoksi, toinen taas nukkuu lähes kaiket päivät. Ja laitoksen johtaja olisi mieluummin kukkakauppias kuin töissä yliopistossa.

Muutaman kerran hymyilytti leveästi, se on myönnettävä.Riemastuttavan hauska tarina elämän oikullisuudesta! Mitä jos kaikkea ei voikaan hallita? Mitä tapahtuu, jos päästää huolistaan irti ja antaa elämän kuljettaa? Karoliinan elämässä alkaa uusi vaihe, kuten akateemisen pätkätyöläisen uralla usein aiemminkin. Hän on jättänyt pitkäaikaisen poikaystävänsä Villen ja saanut mielenkiintoisen työprojektin filosofian laitokselta. Karoliina panee tuulemaan yliopiston käytävillä, mutta mitä kiivaammin hän yrittää uudistaa laitoksen luutuneita käytäntöjä, sitä voimakkaampaa vastustusta hän kohtaa. Muutoksia jarruttavat myös ex-anoppi, jonka mielestä Karoliinan ja Villen olisi syytä palata välittömästi yhteen, sekä siviilipalvelusmies Matias, joka suhtautuu Karoliinan hankkeisiin aivan liian rennosti.

Veera Vaahtera on kirjailija Pauliina Vanhatalon viihteellinen alter ego, jonka viimeisin romaani on Rakkautta, vahingossa (2013). Vanhatalo-Vaahtera asuu vanhassa Raahessa, 1800-luvun hirsirakennuksessa, joka toimi aikoinaan henkikirjoittajan talona. Kirjailijan tärkein vapaa-ajan harrastus onkin opetella käyttämään sorkkarautaa, porakonetta ja tapettiliisteriä.

Ei kommentteja: