torstai 6. lokakuuta 2016

Liane Moriarty: Hyvä aviomies

Liane Moriartyn romaanissa riittää salaisuuksia kerrassaan, sellaisia jotka voivat pirstoa koko elämän. Pala kerrallaan salaisuudet paljastuvat, ja ihmisten elämät eivät ole enää ennallaan: Hyvä aviomies (WSOY, 2014; suom. Helene Bützow; ISBN 978-951-0-40599-4).Teoksen englanninkielinen nimi on The husband's secret, mikä kertoo paremmin siitä mistä on kyse. Tarinan keskiössä on kolme naista, joissa kaikilla on jotain menetettyä tai menetettävää, ja joiden elämät kietoutuvat toisiinsa.

Teksti avautuu pala kerrallaan, enkä ole vieläkään varma siitä pidinkö kertomisen tavasta. Tuntui siltä kuin kuuntelisi radiota jonka kanava vaihtuu satunnaisesti kesken kaiken, tyylilajista toiseen, aiheesta kolmanteen.

Sen virheen menin vielä tekemään, että luin teoksen lopusta kohdan jossa paljastetaan salaisuuksia, mikä tietysti vähensi lukemisen jännitystä. Toisaalta tästä huolimatta jaksoin lukea romaanin loppuun asti, mitä voinee pitää suosituksena tekstin laadulle.Älykäs, tummalla huumorilla ja oletetulla murhamysteerillä säväyttävä lukuromaani kolmesta äidistä kertakaikkisen pirullisissa elämäntilanteissa. Cecilia löytää kirjeen josta kuoriutuu hänen miehensä musertava salaisuus. Tess taas kuulee miehensä ja ystävänsä rakastuneen toisiinsa, pakahduttavasti, joten kolmas pyörä, Tess, lähtee. Rachel on menettänyt tyttärensä ja epäilee nyt tietävänsä kuka hänet murhasi. Mies on sama, jota kohtaan Tess alkaa tuntea kiihkeää vetoa. Naiset kohtaavat Sydneyssä. Nauru ja kyyneleet tilkitsevät tarinat toisiinsa. Lukija nauraa arjen pannukakuille ja jo kohta vakavoituu suurten moraalisten kysymysten edessä. Onko parempi pitää totuus kätkettynä Pandoran lippaassa, jottei se vahingoita rakkaitasi?Ei kommentteja: