maanantai 24. lokakuuta 2016

Andrzej Sapkowski: Kohtalon miekka

Andrzej Sapkowskin noituri-kirjojen toisessa osassa jatketaan sankarin monipolvisia seikkailuja siitä mihin ensimmäisessä kirjassa jäätiin: Kohtalon miekka (WSOY, 2011; suom. Tapani Kärkkäinen; ISBN 978-951-0-36570-0).Kuten ensimmäinenkin kirja, tarina koostuu löyhästi toisiinsa kytkeytyvistä novelleista, joista ei ihan synny romaanin kaarta, mutta melkoisen kiehtova maailma kuitenkin. Luulin etten fantasiaromaaneista enää jaksaisi välittää, mutta niin vain tämäkin kirja veti mukanaan, ja jatkoa jo kaipaa.Vuoden 2012 Tähtifantasia-palkinto. Syviä henkilökuvia, tarkkaan ladattua jännitettä ja vinoa huumoria - tässä uuden, aikuisen fantasian resepti.

Ensimmäisessä Sapkowski-suomennoksessa Viimeinen toivomus esitelty noituri Geralt de Riv jatkaa ammattiaan kiertelevänä epäihmisten eliminoijana. Työ ei kuitenkaan ole Geraltille luonnerooli: toisinaan hirviöt ja väärintekijät tuntuvat läheisemmiltä kuin kukaan hänen toimeksiantajistaan.

Juuri kun Geralt uskoo olevansa tuomittu vaeltamaan ympäri vihamielisiä seutukuntia vain miekka seuranaan, hänen elämälleen antaa uuden tarkoituksen pieni Ciri-tyttö. Mutta viekö muutos ojasta allikkoon - tekeekö ilo Geraltin elämästä vain repivämmän, kun välinpitämättömyyden tilalle astuu toivo.

Ei kommentteja: