tiistai 18. lokakuuta 2016

Naomi Novik: Jadevaltaistuin

Pidin Naomi Novikin fantasiaromaanista Kuninkaan lohikäärme, joten tartuin jatko-osaan positiivisin odotuksin: Jadevaltaistuin (WSOY, 2010; suom. Inka Parpola; ISBN 978-951-0-36336-2).Novik yhdistää todellisia historiallisia tapahtumia ja henkilöitä keksittyyn fantasiamaailmaan kohtalaisen omaperäisesti, mutta tässä romaanissa alkoi tuntua jo siltä että samoja ideoita kierrätetään uudestaan ja uudestaan.

Hyvin kirjoitettu romaani tämä siitä huolimatta on, mutta enää ei kiinnosta jatkaa tarinassa eteenpäin, eikä teossarjaa tietääkseni ole suomennettukaan tästä enempää.Jadevaltaistuin jatkaa amerikkalaiskirjailija Naomi Novikin älyllisillä lohikäärmeillä maustettua historiallista fantasiasarjaa. Kiinalaiset saapuvat vaatimaan lohikäärme Temerairea takaisin Isolta-Britannialta. Käy ilmi, että Temeraire oli kiinalaisten lähettämä lahja Napoleonille eikä sen päätyminen ilmavoimien kapteeni Will Laurencen hoivaan heistä sovi lohikäärmeen arvolle. Edessä on vaarallinen matka kauas Kiinan keisarin hoviin.

Novik yhdistää teoksissaan todellista sotahistoriaa ja fantastisia lohikäärmeitä. Tuloksena on kiehtova lukuromaani suuren seikkailun ystäville. Jadevaltaistuin laventaa maailmaa, jonka palkittu kirjailija esitteli sarjan ensimmäisessä osassa Kuninkaan lohikäärme (2008).

Ei kommentteja: