keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Robert Charles Wilson: Spin

Robert Charles Wilsonin tieteisromaani voitti Hugo-palkinnon vuonna 2006: Spin (Tor, 2006; ISBN 978-0-765-34825-8). Eikä romaani ole tehoaan menettänyt, klassikoksi tätä voisi sanoa.Wilson esittelee romaanissa ajatusleikin jossa aurinkokunnan jäljellä oleva tulevaisuus kiihtyy tapahtumaan parissa vuosikymmenessä. Maapallon ympärille ilmestyy voimakenttä, joka saa ajan kulun muuttumaan, niin että muutama sekunti maapallolla voi viedä vuosia muualla. Tähdet katoavat näkyvistä ja satelliitit putoavat maahan. Mitä tapahtuu ihmisille, ja mistä tässä ilmiössä on kyse?

Wilson onnistuu luomaan päähenkilöistään kiinnostavia suurten mullistusten keskellä. Yhteiskunta natisee liitoksissaan, aurinko alkaa lähestyä elinkaarensa loppua ja ihmiset yrittävät löytää keinoja selvitäkseen pinteestä.

Päähenkilö on Tyler Dupree, joka kirjan alussa on 12-vuotias ja asuu äitinsä kansa vierastalossa miljonääri E. D. Lawtonin tontilla. Tylerin parhaat kaverit ovat Lawtonin 14-vuotiaat kaksoissisarukset Jason ja Diane, joiden elämänkohtalo kietoutuu Tylerin elämään monilla tavoin. Jason ja Diane kapinoivat omilla tavoillaan itsevaltaista isäänsä vastaan, ja Tyler puolestaan on Jasonin uskottu lapsuudenkaveri sekä ihastunut Dianeen, joka puolestaan ajautuu omalaatuisen uskonlahkon ydinpiiriin.

Romaani on yhdistelmä klassista suuren mittakaavan tieteiskirjallisuutta ja pohdiskelua aikuiseksi kasvamisen haasteista, ja hyvin Wilson saa tarinan pysymään kasassa.

Ei kommentteja: