lauantai 30. marraskuuta 2013

Erin Morgenstern: The night circus

Lukaisin - näin lienee parasta sanoa - Erin Morgensternin romaanin samaan aikaan kun olin lukemassa Richard Fordin Itsenäisyyspäivä-romaania. Morgensternin teos oli nopealukuinen, monessa mielessä fantastinen, ja pidin siitä vaikka kirja jättikin lopulta vähän tyhjän olon: The night circus (Harvill Secker, 2011; ISBN 978-1-84655-523-7).Luin kirjan käytännössä yhdellä istumalla, jotenkin tämä tarina iski koukkunsa syvälle ja sai lukemaan sivu sivun perään, vaikka samalla kyllä ymmärsinkin ettei tässä nyt mistään erityisen syvällisestä kaunokirjallisuudesta ole kyse, pikemminkin sadun ja fantasian maailmasta jossa on omat tavat määrittää todellisuuden pelisäännöt.

Mutta silti, ei vailla kirjallisia ansioita ollut tämä Celia Bowenin ja Marco Alisdairin tarina. Päähenkilöiden elämä kietoutuu yhteen salaperäisen sirkuksen ja sieltä löytyvien esitysten sokkelossa. Jonkinlaisesta kaksintaistelusta tässä on kyse, tarkemmin kuvaamatta jäävien sääntöjen puitteissa, mutta samalla tässä on kyse tragediasta, ja rakkaudesta tietenkin myös.

Teos on kirjailijan esikoisteos, mikä ehkä näkyy jonkinlaisena rönsyilynä ja terävyyden puutteena, mutta silti, melkoisen romaanin on Morgenstern saanut aikaan.

Ei kommentteja: