Fridtjof Nansenin kertoo pohjoisnapaa kohti vuosina 1893-96 tekemästään matkasta kirjassa Yön ja jään matka (WSOY, 1954; suom. Antero Manninen; kontrollinumero kr20223439).
Näin retkestä kerrotaan Wikipediassa: "Nansen johti vuonna 1893 retkikuntaa, jonka tavoitteena oli päästä Pohjoisnavalle ajelehtimalla merivirtojen mukana Pohjoisen jäämeren yli. Tähän tehtävään suunniteltiin jään puristuksen kestävä laiva Fram. Mukaan otettiin myös rekien vetämiseen tarkoitettuja koiria siltä varalta, että laiva ajautuisi sivuun pohjoisnavalta. Syksyllä meri jäätyi, ja miehet jännittivät kestäisikö heidän laivansa jäiden puserruksen. Fram kesti ahtojäiden puristuksen. Kun parin vuoden päästä helmikuussa 1895 kävi selväksi ettei Fram saavuttaisi pohjoisnapaa, Nansen lähti Johansenin kanssa rekiretkelle kohti pohjoisnapaa. Koirat vetivät rekiä, ja mukana oli myös kajakkeja avovesirailojen ylitystä varten."
Kirja kertoo erityisesti tästä loppuvaiheen seikkailusta, kun Fram-laivan juututtua jäihin Nansen lähti jalkaisin kohti pohjoisnapaa Johansenin kanssa. He eivät kylläkään päässeet perille, sillä jäät olivat liian rikkonaisia suksilla ja reellä etenemiseen, eikä paluureissu kohti maata tai jäänrajaa ollut sekään helppoa.
Reissussa he söivät mitä jäätiköiltä löytyi, siis ampuivat jääkarhuja, mursuja, hylkeitä, ... (Ja rekikoiratkin syötiin.) Kirjan loppuosa on varsinainen lihan- ja ihransyömisen tarina. Nansen lihoi kymmenen kiloa talvileirissä odotellessaan kevään taas tulevan.
Kirja on kirjoitettu päiväkirjamerkintöjen pohjalta eläväiseen tyyliin, ja hyvin Nansen valottaa pohjoisen ankaria oloja ja niitä vaikeuksia mitä kaksikolla oli reissullaan. Yllätyksiä oli reippaasti, ja kärsimystä piisasi, mutta toisaalta myöskin hyviä aikoja jolloin matka sujui tai oltiin turvallisesti leiriydytty.
Kotiin palatessaan Nansen sai sankarin vastaanoton, sillä olihan hän käynyt kauempana pohjoisessa kuin kukaan ennen häntä. Ja Fram-laivakin selvisi ehjänä reissusta.
alfons
4 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti