sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Richard Avedon: In the American West

Richard Avedonin valokuvakirja on isokokoinen, vaikuttavaksi tarkoitettu, ja kyllä nämä muotokuvat melkoisen vaikutuksen tekivät: In the American West (Harry N. Abrams, 1985; ISBN 0-8109-1105-1).En tiennyt Avedonista mitään muuta kuin että tätä kirjaa on pidetty valokuvataiteen merkkiteoksena, joten olin vailla isompia ennakko-odotuksia valokuvien ja kirjan suhteen. Teoksesta löytyy tiivis kuvaus, joka kertoo olennaisen sen taustasta:

The 120 full-page photographs in this book depict people at country fairs, rodeos, mining camps, drilling sites, and even a slaughterhouse - men and women of the American West who work at hard, everyday jobs. Richard Avedon introduces the volume with an essay on his working method and portrait philosophy, and Laura Wilson, who accompanied Avedon and his team, provides a journal of their travels, between 1979 and 1984.


Joistakin valokuvista sai sellaisen käsityksen, että Avedon pyrkii joko shokeeraamaan tai sitten hakee myötätuntoa kuvassa näkyville ihmisille, mutta näitä valokuvia voi lukea monella eri tavoilla. Taitavasti otettuja kuvia nämä ovat, mutta se mitä ne kertovat kohteistaan ja kuvien ottajasta, sitä voi pohdiskella loputtomiin.Avedon kertoo kirjassa työskentelymenetelmästään, jossa keskeistä oli valokuvaajan ja valokuvattavan välinen suhde, se miten valokuvaaja pyrki tuomaan esille jotain haluamaansa, ja samalla kohde reagoi omalla tavallaan, itsenäisesti. Jonkinlaista kunnioitusta näissä valokuvissa voi nähdä näitä ihmisiä kohtaan, mutta tämä on taas yksi mahdollinen tulkinta siitä mistä näissä valokuvissa on kyse.


2 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Näitä isoja valokuvakirjoja on eksynyt kirjahyllyyn, yleensä lomamatkoilta. Itse pidän näistä valtavasti. Viimeksi olen kuolannut Scene of the Crime: Photographs from the LAPD Archives. Shokeeraavat kuvat yksinkertaisesti kiehtoo. ;) http://tinyurl.com/ptqaek8

Juha Haataja kirjoitti...

Artsi, tuo ei näköjään olekaan mikään kevyt juttu tuo mainitsemasi kirja, enpä tiedä yrittäisikö sitä hankkia käsiinsä. Sittenhän on myös katuvalokuvauksen klassikkoja jotka sisältävät myös näitä rikospaikkakuvia, tosin ei ehkä yhtä kliinisesti esitettynä kuin ilmeisestikin tässä kirjassa.