lauantai 16. marraskuuta 2013

Matti Yrjänä Joensuu: Harjunpää ja kiusantekijät - romaani rikoksesta ja maailmoista

Matti Yrjänä Joensuu oli kertakaikkisen taitava kirjoittaja, mutta on hiukan yllättävää miten vähän hänen romaanejaan olen lukenut. No, nyt on luettuna yksi enemmän: Harjunpää ja kiusantekijät - romaani rikoksesta ja maailmoista (Otava, 2007; ISBN 978-951-1-21714-5).Teos ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1986, eikä lähes 20 vuotta ole kummemmin teoksen todistusvoimaa himmentänyt. Yhteiskunnallinen epätasa-arvo on teoksen teemana, mutta yhtä lailla teemana on ihmisten elämän ennustamattomuus, se miten kuka tahansa voi joutua mahdottomaan tilanteeseen, josta ei tunnu olevan ulospääsyä, ja silloin ollaan lähellä rikosten maailmaa.

Harjunpää selvittelee menestyvään IT-asiantuntijaan kohdistuvia ilkivallantekoja, joiden takia kotirauha rikkoutuu niin raastavalla tavalla että mielenterveys alkaa horjua.

Lukija pääsee näkemään, mistä nämä ilkivallanteot ovat peräisin, millainen elämänkohtalo niitä tuottaa. Syyllisyys ja syyttömyys kytkeytyvät toisiinsa, ja lukija pääsee ikään kuin näkemään elämän kaikki eri puolet, sellaisella tavalla jota itse kukin oman elämänsä keskellä ei tule normaalisti kokeneeksi.

Ei kommentteja: