torstai 30. heinäkuuta 2015

Osmo Soininvaara: Jäähyväiset eduskunnalle

Osmo Soininvaara sivaltaa terävästi niin oikealle kuin vasemmalle, niin eteen kuin taaksepäin, kuvauksessa suomalaisen järjestelmän tilasta, säästelemättä itseäänkään: Jäähyväiset eduskunnalle (Teos, 2015; ISBN 978-951-851-649-4).Blogissaan Soininvaara on käynyt läpi kirjansa eräitä lukuja, kommentoiden tekstiään muun muassa näin: "Toista mieltä olevat taas eivät ole sanoneet mitään, tuskin edes tervehtineet."

Pakko on myöntää, että Soininvaaran näkemys eduskunnan, hallituksen ja valtioneuvoston välisestä suhteesta osuu moneen otteeseen herkullisesti maaliinsa, toki Soininvaaran omaa asiantuntemusta painottaen, asioissa jotka hänelle itselleet ovat tärkeimmiksi koettuja.

Esimerkkinä se, missä määrin hallinto perustuu (tai oikeammin: on perustumatta) rationaaliseen päätöksentekoon, jossa käytetään olemassaolevaa tietopohjaa tehokkaasti, järkevästi päätöksiä perustellen. Ja missä määrin olemassaolevat rakenteet, esimerkiksi lainsäädännön menettelyt, lopulta estävät järkevää ja kokonaisuuden kannalta perusteltua asioiden hoitamisen mallia.

Tätä kirjoittaessani teoksesta on Helmetissä 207 varausta, mitä voi politiikkaa käsittelevälle teokselle sanoa isoksi määräksi, ja epäilemättä tässä teoksessa on kestosuosikin aineksia.

2 kommenttia:

Alpo Tiilikka kirjoitti...


Kirjaa en ole vielä lukenut, Soininvaaran blogia kylläkin. Parasta siinä on jokaista postausta seuraava pitkä ja asiallinen keskustelu. Normaalin nettikeskustelun möläytykset puuttuvat.

Juha Haataja kirjoitti...

Hyvä blogin pitäjä on näinä päivinä arvokas asia. Yleensä some-maailmassa tökitään ja sormeillaan siinä määrin likaisesti että mentaalihygienista ei ole tietoakaan.