torstai 23. heinäkuuta 2015

Frederik Pohl: Sapattivuosi

Frederik Pohl tarjoaa lukijalle romaanin muodossa kokoelman tarinoita, joita yhdistää kehyskertomus miehestä joka tulee sotketuksi valtioiden väliseen likaiseen peliin: Sapattivuosi (Viihdeviikarit, 1987; suom. Reijo Kalvas; ISBN 951-611-105-X).Kirjan alkuperäinen nimi on The Cool War, "Viileä sota", ja se ilmestyi vuonna 1981. Teos kertoo maailmasta joka päältä katsoen näyttää sopuisalta, mutta pinnan alla kiehuu, eikä mikään likainen temppu ole mahdoton kun toisia valtioita yritetään kampittaa ja omaa etua edistää.

Kirjan päähenkilö on unitaaripastori H. Hornswell Hake, kutsumanimeltään Horny, joka värvätään tiedustelupalvelun hommiin vastoin tahtoaan. Ja kuinkas käykään, kerta kerran jälkeen Horny suorittaa salaista tehtävää joka jälkikäteen paljastuu aivan muuksi kuin mitä hän kuvitteli. Vedätetyksi joutuva Horny ei ole mikään miellyttävä hahmo, ja romaani loppuu lähestulkoon alkuunsa, mutta tämäkin riitti.

Kiinnostavinta kirjassa on sen kuvaama maailmanjärjestys, mikä ei ihan tuulesta temmatulta tunnu kun muistelee kohtalaisen tuoreitakin tapahtumia siitä miten maat toisiaan vakoilevat ja millä keinoin omia etujaan edistävät.

Ei kommentteja: