perjantai 24. heinäkuuta 2015

Joe Abercrombie: Best served cold

Joe Abercrombie tarjoilee palkkasoturitarinan, jossa väkivalta, petos ja koston kierre eskaloituu eeppisiin mittasuhteisiin: Best served cold (Gollancz, 2013; ISBN 978-0-575-12775-3).Kirja on mustanpuhuva jopa kiusallisessa määrin, ja sivumäärä on turhan massiivinen, 757 sivua, mutta romaani tuli tästä huolimatta luettua, sopivissa kohdissa eteenpäin hyppien.

Kirja kertoo naispuolisesta palkkasoturista, josta tulee vallanpitäjien mielestä liian suosittu, ja niinpä hänet pudotetaan jyrkänteeltä kuolemaansa. Mutta niinpä vain Monza Murcatto selviää pudotuksesta hengissä, ja pahasti ruhjoutuneena hän alkaa suunnnitella kostoa.

Kirjassa oli laajempikin kehyskertomus, mikä antoi ymmärtää että Abercrombie on kirjoittanut enemmänkin tarinoita sijoitettuna tähän samaan fantasiamaailmaan. Oikeastaan harmitti että näitä fantasia-aineksia oli tuotu tarinaan mukaan, sillä kertomus olisi toiminut ilmankin niitä, vieläpä paljon paremmin, sillä teoksen loppupuolella tarinan uskottavuus lässähti aika lailla. Kiitti, tämä riitti.

Ei kommentteja: