sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Malcolm Mackay: The sudden arrival of violence

Voiko Glasgow-trilogian kolmas osa olla yhtä hyvä kuin aiemmat? Kyllä, Malcolm Mackay viimeistelee tyylipuhtaan hattutempun tällä mustanpuhuvalla rikoskirjallaan: The sudden arrival of violence (Mantle, 2014; ISBN 978-0-230-76973-1).Calum MacLean on nuori ja lahjakas palkkamurhaaja, joka on saanut tappamisesta tarpeekseen ja haluaa päästä eroon järjestäytyneestä rikollisuudesta. Mutta näistä hommista ei niin vain lähdetäkään.

Kirjan päähenkilö on kaikkea muuta kuin miellyttävä hahmo, mutta Mackay onnistuu tekemään Calumista monella tavalla uskottavan, vaikkakaan ei voi sanoa että lukijan olisi helppo samaistua kirjan päähenkilöön.

Calum keksii keinon jolla saada riittävästi aikaa katoamistemppuunsa ilman että hänet palkannut rikollispomo pääsisi asiasta heti jyvälle. Mutta hyvätkin suunnitelmat voivat mennä pahasti pieleen kun sattuma puuttuu peliin, ja kohta Calumilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin mennä poliisin puheille saadakseen asioita edes jollakin tavalla järjestykseen. Mutta rikollisilla on omat myyränsä poliisikunnassa, mistä seuraa varsinainen kissa- ja hiirileikki kun osapuolet yrittävät arvata kuinka paljon toiset tietävät siitä mitä on tapahtumassa.

Mainio päätös kovaksikeitetylle tarinalle. Kirjailija on onnistunut kuvaamaan rikollisten ajatusmaailmaa ja keskinäisiä välejä harvinaisen osuvasti, jopa niin että kylmät väreet iskivät aika ajoin kirjaa lukiessa.

Ei kommentteja: