lauantai 1. marraskuuta 2014

Marian Keyes: Mercy Closen mysteeri

Jatkoin chick lit -teemaan tutustumista. Yksi tämän genren yhteydessä usein mainittu kirjailija on Marian Keyes, jolta lainasin uudehkon romaanin: Mercy Closen mysteeri (Tammi, 2014; suom. Liisa Laaksonen; ISBN 978-951-31-7816-1).Kirjassa oli suorastaan hämmentävä määrä tapahtumia, ja yhtä hämmentävää on että tätä kirjoittaessa en muista juuri mitään teoksesta, muuta kuin sen että tässä ikään kuin luotiin puitteet kokonaiselle kirjojen sarjalle, hyppien asiasta toiseen, ja käyden myös läpi aiemmin tapahtuneita asioita ikään kuin olisi olemassa kirjasarja josta referoida.

No, kävinpä kaivamassa netissä kirjan esittelytekstin*, ja hiljalleen alkaa muistikuvia palailla siitä mistä kirjassa on kyse.

Samalla kävi ilmi, että kyseessä on kuin onkin kirjasarja, jossa ei kylläkään ole kyse saman päähenkilön ympärille kudotuista tarinoista, vaan kirjoista joissa kerrotaan "Walshin perheen" naisten elämästä. Tässä teoksessa kerrotaan nuorimmaisen, Helenin tarina.

Nyt kun muistikuvat alkavat hiljalleen palautua, muistan että päähenkilön kärsimä mielisairaus on yksi kirjan teemoista, se että hän näkee asioita joita ei todellisuudessa tapahdu. Ja samaan aikaan hänellä on monenlaista ihmissuhdekuviota vireillä, ja kaiken lisäksi hän ottaa työkseen jäljittää kadonnutta entisen poikabändin jäsentä, jolloin meillä on ainekset kohtalaisen saippuaoopperamaiseen keitokseen.

Ja kyllähän Keyes osaa kirjoittaa, vaikka nyt sitten kävikin niin että kirjan lukemisesta ei jäänyt juuri mitään pysyvämpää jälkeä. Mutta epäilemättä teoksella on oma kohderyhmänsä, chick lit -kirjallisuuden kuluttajat.

* Teoksen esittelyteksti:

Kolmekymppisellä Helenillä ei mene kovin hyvin: hän joutuu rahapulan vuoksi luopumaan ihanasta kodistaan ja muuttamaan takaisin vanhempiensa luo. Uusi, kuuma poikaystävä Artie kyllä tuo Helenille lohtua, mutta Artien ex-vaimossa ja kolmessa lapsessa on hiukan sulateltavaa. Ja kun Helen eräänä aamuna luulee taivaalla lentäviä lokkeja korppikotkiksi, on aika myöntää että masennuskin on uusiutunut.

Kun ärsyttävä ex-poikaystävä Jay sitten ilmaantuu takaisin kuvioihin ja tarjoaa Helenille töitä yksityisetsivänä, Helen ei voi kieltäytyä. Tehtävänä on löytää Wayne, aiemmin suursuositun poikabändin äkillisesti kadonnut jäsen, sillä comeback-keikka lähestyy mutta bändin outolintua ei näy missään. Tehtävä osoittautuu kimurantiksi ja vie Helenin supertähtien loistokkaaseen mutta vinksahtaneeseen maailmaan. Helen kuitenkin selvittää hankaluudet suorapuheisuuden, sinnikkyyden ja mustan huumorin voimalla. Unohtamatta kunnon lääkitystä.


Ei kommentteja: