keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Robin Sloan: Mr. Penumbra's 24-hour bookstore

Tämä Robin Sloanin romaani tarttui kirjastosta alunperin mukaan värikkään kansikuvan takia, ja siksi että teoksen nimessä mainittiin kirjakauppa, sillä kyllähän kirjoista kertovia kirjoja aina jaksaa lukea: Mr. Penumbra's 24-hour bookstore (Atlantic, 2013; ISBN 978-1-78239-119-7).Takakannen tekstissä vihjailtiin fantasiatyyppiseen tarinaan, jossa erikoisen kirjakaupan salaisuudet hiljalleen paljastuvat, ja kyllähän vähän tämän tyyppisestä tarinasta tässä on kyse.

Mutta se yllätti että kirjallisuuden sijasta kyse onkin pikemminkin tietotekniikasta, sillä varsinainen salaisuus ei ole fantasiaelementeistä rakennettu vaan perustuu kryptografiaan, kirjoihin koodattuihin salaisiin viesteihin, joita joukko kummallisen salaliiton jäseniä yrittää selvittää.

Kirjan alkupuoli toimii varsin mukavasti, sillä lukija ei tiedä - ellei nyt satu lukemaan vaikkapa tätä kirja-arviota - että fantasiaa tässä kirjassa on tuskin nimeksi, ja niinpä erilaiset vihjaukset fantasiaan, vaikkapa siihen mitä kirjakaupan viereisessä kaupassa oikeastaan tapahtuu, menevät täydestä.

Mutta sitä mukaan kun kirjan varsinainen tarina alkaa paljastua, kun selviää että kyse on salakirjoitetun tekstin avaamisesta ja että tietokoneet valjastetaan hoitamaan tätä hommaa, putoaa pois merkittävä osa tarinan viehätyksestä.

Sloan kirjoittaa kohtalaisen osuvasti tietotekniikan käytöstä, vaikka kirjan loppua kohden alkaa teknisten yksityiskohtien osalta uskottavuus hiljalleen karista. Ehkä voisi sanoa että kun nörtit ottavat tarinassa vallan katoaa myös alkuperäisen tarinan salaperäinen viehättävyys. Mutta ei tämä silti hassumpi romaani ollut.

Ei kommentteja: