lauantai 7. kesäkuuta 2014

Jonathan Coe: Expo 58

Tartuin tähän Jonathan Coen romaaniin kirjaston palautettujen kirjojen hyllystä värikkään kansikuvan takia. Enkä pettynyt, varsin värikäs oli tämä tarinakin: Expo 58 (Viking, 2013; ISBN 978-0-670-92371-7).Kirja kertoo vuodesta 1958, kun Brysselissä pidetään maailmannäyttely, ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeen. Olen tullut käyneeksikin maailmannäyttelyn tapahtumapaikalla ja jopa kiivennyt Atomium-torniin, joka oli kunnostettu juuri ennen visiittiäni.

Mutta mennään kirjaan. Tässä ote kirjan esittelytekstistä:

[U]nassuming civil servant Thomas Foley is plucked from his desk at the Central Office of Information and sent on a six-month trip to Brussels. His task: to keep an eye on The Brittania, a brand new pub which will form the heart of the British presence at Expo 58 - the biggest World's Fair of the century, and the first to be held since the Second World War.


Foleyn seikkailut kylmän sodan agenttipelin keskellä on kuvattu vallan herkullisesti, vaikkakaan erityisen mukavasti ei päähenkilöllemme käy kun valtiot ottavat mittaa toisistaan maailmannäyttelyn kulisseissa. Huumori on melko mustaa, ja moneen otteeseen satiiri iskee terävästi erityisesti byrokraattisten organisaatioiden toimintakulttuuria kuvatessaan.

En muistaakseni ole aiemmin lukenut Coelta yhtään teosta, mutta sen verran mukava oli tämä lukukokemusta että pitänee jatkaa kirjailijan teosten parissa joskus tuonnempana.

Ei kommentteja: