maanantai 12. toukokuuta 2014

Juhani Suomi: Toisinajattelevan tasavaltaa

Juhani Suomi sivaltaa Suomen poliittista johtoa niin oikealle kuin vasemmalle. Käytännössä mikään hallituspuolueista ei säästy sanan säilältä. Ministeriöistä useimmat saavat myös osumia tässä poleemisessa tykistökeskityksessä: Toisinajattelevan tasavaltaa (Tammi, 2013; ISBN 978-951-31-7532-0).Kevään 2013 tapahtumia kommentoivat päiväkirjanomaiset merkinnät ovat menettäneet osan terävimmästä kärjestään, mutta ei maailma vuodessa nyt niin hirveästi ole muuttunut. Kieltämättä on paikka paikoin nautinto lukea kirjaa, jossa ei vältellä henkilöön meneviä taklauksia, mutta hiukan vaivaantunut olo lukemisesta silti tulee.

Joissain asioissa Suomi tuntuu tulkitsevan historiaa uusiksi, esimerkiksi kun hän vyöryttää yliopistouudistuksen kritiikin nykyisten hallituskumppanien niskoille, kun tosiasiassa uudistukset käynnistettiin keskustapuolueen ollessa hallitusvastuussa. Merkille pantavaa onkin, miten keskusta säästyy kritiikiltä kokonaan, ja perussuomalaisetkin tuntuvat saavat myötätuntoa kirjoittajalta.

Suomen terävä kritiikki menettää osan tehostaan siinä, ettei hän näe hallituspuolueiden toiminnassa kerrassaan mitään hyvää, jolloin on vaikea luottaa kirjoittajan kykyyn hahmottaa asioita kokonaisuuksina huomioiden erilaiset näkökulmat.

Poliittisena pamflettina teos toimii toki mallikkaasti, harmi että Suomessa vähemmän ilmestyy tämän tyylistä reipaasti tuulettavaa kritiikkiä.

Ei kommentteja: