sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Iain M. Banks: The hydrogen sonata

Iain M. Banks kirjoittaa avaruusoopperaa sillä tavalla, että olen näitä Kulttuuri-sarjan romaaneja lukenut puolisen tusinaa, aina välillä taukoa pitäen, eikä hassummin ala tämäkään tarina: The hydrogen sonata (Orbit, 2013; ISBN 978-0-356-50149-9).Kirjassa pohditaan galaksienvälisten sivilisaatioiden asioita, erityisesti sitä sivilisaation vaihetta jossa tämä päättää lakata olemasta tässä todellisuudessamme ja siirtyy seuraavaan. Tällainen siirtymä on melkoinen mullistus, ja tässä yhteydessä voi tapahtua kaikenlaista kun valtatyhjiötä täytetään ja jäljelle jääneistä sivilisaation asuinpaikoista kilvoitellaan.

Banks onnistuu kirjan alussa mukavasti kertomaan tarinaa yksilöiden näkökulmasta, mutta ennen pitkää pomppasi mieleen se mitä nyttemmin tuppaa avaruusoopperoiden yhteydessä aina haittaavan lukunautintoa: jos kerran nämä sivilisaatiot ovat niin huiman edistyneitä ja niiden tekoälyt ovat ihmistä tavattoman paljon edistyksellisempiä, miksi ne sitten ajautuvat kovin tutunoloisiin ongelmiin?

Jätin romaanin kesken noin puolivälin tienoilla, enkä edes luntannut loppuratkaisua - no, yritin luntata, mutta en sitten jaksanut nähdä vaivaa.

2 kommenttia:

Artsi kirjoitti...

Itse olen yrittänyt troolata antikkaportaaleja läpi josko löytäisi Kulttuuri-sarjan ensimmäisen osan. Selkeästi harvinainen kirja.

Juha Haataja kirjoitti...

Tarkistinpa tilanteen Helmetistä: Muista Flebasta -
varauksia 14, kappaleita 2. Suosittu teos eikä sitä näköjään kirjastostakaan saa noin vain heti luettavaksi.

On niin pitkä aika teoksen lukemisesta, että laitoin sen saman tien varaukseen, pitää tarkistaa onko se niin hyvä kuin muistelen.