lauantai 11. tammikuuta 2014

Rolf Dobelli: Viisaan toiminnan taito - 52 toimintavirhettä, jotka on parasta jättää muiden huoleksi

Rolf Dobellin kirja on niksipirkkamainen kokoelma lyhyitä tekstejä joita yhdistää jonkinlainen ajatusvirheiden välttämisen eetos, ja samalla ikään kuin tarjoillaan reseptejä joilla voi neuvottelupyödän vastapuolella olevia ihmisiä huijata: Viisaan toiminnan taito - 52 toimintavirhettä, jotka on parasta jättää muiden huoleksi (HS kirjat, 2013; suom. Juha Sainio; ISBN 978-952-5557-53-4).



Täytyy kyllä sanoa, että teos lupaa paljon enemmän kuin tarjoilee. Helmetissä oli varauksia kirjasta 43, kappaleita samoin 43, eli melkoisen suosion teos on saanut. Arviot eivät kylläkään ole erityisen mairittelevia: kolme tähtiä (kaksi arviointia).



Monenmoista niksiä tässä lukijalle tarjotaan, osa varmasti hyvinkin relevantteja, esimerkiksi se että kun pitää tehdä isoja päätöksiä, ne eivät väsyneinä onnistu, joten jos haluaa päätöksiä saada aikaan, on hyvä yrittää hoitaa asian käsittely heti aamusta tai lounastauon jälkeen. Tosin ihan täysin vakuuttunut en tästäkään niksistä ole.

2 kommenttia:

Jarno kirjoitti...

Herrallahan oli myös aiempi vastaava kirja ajatusvirheistä (kts. referaatti).
Ilman kritiikkiä sekään lehtikolumneihin pohjautuva litania ei selviä (ml. plagiarismi).

Juha Haataja kirjoitti...

Oh-hoh, Taleb on ollut tosi käärmeissään Dobellia kohtaan, ja ilmeisen aiheesta. Dobellista kertovalla englanninkielisellä wikipedia-sivulla on tästä kärhämästä mainintakin.