perjantai 18. lokakuuta 2013

Len Deighton: Luottamus

Tämä on kolmannen ja viimeisen Bernard Samson -vakoilutrilogian kolmas osa, mikä tarkoittaa että yhdeksän romaanin luku-urakka päättyy tähän kirjaan. Hyvin Len Deighton urakastaan selviää tällä romaanilla: Luottamus (Book Studio, 1997; suom. Jorma-Veikko Sappinen; ISBN 951-611-844-5).Edellisessä sarjan osassa Bernard seikkaili Puolassa, ja tuon romaanin tapahtumien jälkivaikutukset alkavat näkyä. Bernardin lanko George oli toiminut vakoilijana itäblokin hyväksi, eikä Bernard selviä ilman vastapuolen kostoa Puolassa toteutetusta operaatiosta.

Ja samalla Bernard alkaa vihdoin saada selville, miten hänen vaimonsa sisko ja Georgen vaimo Tessa kuoli ja ketkä olivat loppujen lopuksi tämän juonen taustalla. On aika selvitellä kotipesän likapyykkiä. Mutta miten käy Bernardille ja hänen vaimolleen Fionalle, jonka ura on huimassa vauhdissa ja jolla ei ole juuri aikaa lapsilleen tai Bernardille?

Romaani on sisäisesti ristiriitainen, ja tuntui siltä, että Deighton punoi kirjan loppuun kuvioita joista olisi voinut jatkaa romaanisarjaa tästäkin eteenpäin. Mutta oikeastaan tällainen avoin lopetus sopii pitkälle romaanisarjalle, jonka hahmojen kanssa on tullut hyvinkin tutuksi. Itse kukin voi pohtia, mitä Fiona ja Berhard elämässään kokevat jatkossa, millaista kahden tällaisen tahtoihmisen suhde on, onko sillä tulevaisuutta.

Ei kommentteja: