lauantai 5. lokakuuta 2013

Cherie Priest: Boneshaker

Täytyy kyllä ihmetellä, miksi tämä teos sai vuonna 2010 Locus-palkinnon parhaina tieteisromaanina, sen verran kankeasti ja epäuskottavasti Cherie Priest tarinaa kertoo: Boneshaker (Tor, 2010; ISBN 978-0-7653-1841-1).Helmet-järjestelmässä teos oli saanut kaksi tähteä (yksi arviointi), mikä on aika lailla se mitä tälle teokselle antaisin. Lähtökohta on sinänsä ihan lupaava, Seattle 1860-luvun Yhdysvalloissa, vaihtoehtoisena historiana jossa yhdistellään zombi-teemaa steampunk-tieteiskirjallisuuteen.

Kirjassa on ongelmana tekstin puuduttava kliseisyys. Ja vaikka muutamaan otteeseen tuntuukin että Priest kertoo uskottavista ihmishahmoista, tämä luottamus kirjailijaan rikkoutuu yleensä saman tien milloin millaiseenkin kuluneeseen vertauskuvaan ja dialogiin joka tuntuu epäuskottavalta.

Kahlasin teoksen kuitenkin läpi, lukien lauseen tai pari kultakin sivulta, enkä usko mitään menettäneeni. Romaani olisi saattanut olla ihan hyväkin, jos siitä olisi karsittu puolet pois ja laitettu remonttiin kulunut epäuskottava dialogi ja sellainen turhanaikainen asioiden selittely joka kerta kaikkiaan ei ole tarpeen ja tuntuu lukijoiden aliarvioimiselta.

Ei kommentteja: