keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Kai Ekholm: Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava

Kai Ekholm laittaa yksityisetsivät Kaljun ja Kiharan melkoiseen pyöritykseen Kansalliskirjastoon sijoitetussa murhamysteerissä, jossa pengotaan toisen maailmansodan aikaisia rötöksiä: Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava (Atena, 2013; ISBN 978-951-796-920-8).Rempseästä tarinan kuljetuksesta tuli mieleen termi "remesmäinen", vaikka en Ilkka Remesin kirjoja juuri ole lukenutkaan, mutta siinä missä Remesin kirjoja tulee hypittyä sivukaupalla eteenpäin koukutti Ekholm lukemaan tarinan ihan kokonaan.

Tätä kirjoittaessa teoksesta on 51 varausta, kappaleita 62. Joku oli antanut Helmetissä teokselle viisi tähteä, mikä on yläkanttiin, muttei paljoa, kyllä tässä tarinankerronnassa suomalaisten jännärien kärkikastissa liikutaan.

Mitä kirjasta sanoisi ettei paljastaisi liikoja? Suljetun huoneen mysteeriä tässä varioidaan kohtalaisen omaperäisellä tavalla, sopivasti huumoriakin on mukana.

Mutta mikä parasta, Ekholm ei mene selittelyissä liiallisuuksiin, mikä on sellaisten kirjailijoiden kuin Ilkka Remes ja Dan Brown helmasynti, ikään kuin teoksen sivumäärän paisuttaminen tekisi teoksesta kiinnostavamman. Lyhyesti ja napakasti on parempi.

Ei kommentteja: