Aloitin jo aiemmin pohdiskelun Himasen teoksesta "Kukoistuksen käsikirjoitus" (WSOY, 2010). Vaikka teoksen lähtökohta on mielestäni kyseenalainen ja jopa vaarallinen, sisältää se lukuisia mielenkiintoisia näkökulmia joita on syytä pohdiskella.
Himasen teoksen keskiössä on henkilökohtainen brändinrakennus, joka tarvitsee kukoistaakseen kulissiyhteiskuntaa. Asioiden sisältö ei ratkaise vaan se miltä asiat saadaan näyttämään. Kulisseista tulee tekemisen sydän. Kansalainen ei ole muuta kuin massiivisen yhteiskuntaspektaakkelin statisti, jonka rooli on käsikirjoitettu valmiiksi.
* * *
Himanen käyttää lääkärivertausta pohtiessaan ilmastonmuutoksen ja hyvinvointikriisin vaikutusta yhteiskuntaan, ja tuo esille hätätilan käsitteen. Esimerkiksi syövän hoitaminen ei ole "tärkeä asia" vaan hätätila, johon tarvitaan välitöntä toimintaa. Himasen mukaan "juuri tässä hengessä meidän on suhtauduttava edellä mainittuihin kehityksiin".
Mutta kuka on ilmastonmuutoksen tai hyvinvointikriisin lääkäri? Onko se pääministeri tai valtionvarainministeri? Vai jokin erikseen nimettävä diktaattori joka laittaa asiat kuntoon?
En vähättele ongelmien vakavuutta, mutta se että ongelmat hoituisivat hätätilan julistamisen kautta kuulostaa pelottavalta. Olisiko nykyinen teknistaloudellinen eliitti se joka laittaa asiat kuntoon? (Siis samat toimijat jotka ovat ongelmat saaneet aikaan...)
* * *
Himanen osaa sanomisen taidon, mutta iskulauseet on kirjoitettu markkinatalouden näkökulmasta. Ja useimmiten tekemisen taso (se mitä tarttis tehdä) jää hämäräksi: "Koska kaikkien on lopulta sopeuduttava ilmastonmuutokseen, edelläkävijä saa etulyöntiaseman. Suomen kannattaa olla ensimmäinen ja muistaa, että kivikausi ei päättynyt kiven loppumiseen vaan radikaaliin luovuuteen."
En millään voi nähdä, että laajoja yhteiskunnallisia ongelmia pystytään ratkomaan muuten kuin tutkittuun tietoon perustyvalla ymmärryksellä - jossa yliopistojen rooli on keskeinen - sekä vahvalla demokraattisella järjestelmällä joka uskaltaa kohdata vakaviakin ongelmia ilman että seuraavat vaalit on ainoa merkitsevä deadline. Tai että pörssikurssi ratkaisee mitä tullaan tekemään.
* * *
Lääkäri-vertauskuvan lisäksi Himanen kaavailee globalisoitunutta maailmantaloutta: 'Kuvittele maailma, jossa yhden miljardin sijaan kuusi miljardia ihmistä voi toteuttaa luovaa potentiaaliaan innovointiin. Kuvittele maailma, jossa yhden miljardin sijaan kuusi miljardia ihmistä ovat "markkinat".'
Kuulostaa hienolta. Mutta taustalla vaanii totalitaarinen näkökulma maapalloon.
Kaikki maailman ihmiset valjastetaan innovoinnin oravanpyörään - innovoi tai kuole. Ja kaikkien tulee kuluttaa jotta yhteiskunta kukoistaa - kuluta tai kuole. Himasen taloudellisen kasvun oravanpyörästä ei ole ulospääsyä kenelläkään - paitsi eliitillä joka tätä kukoistuksen koneistoa hallinnoi.
* * *
Lainaan lopuksi vielä Himasta: "Kokevatko parhaat enää Suomea paikkana, jossa on kiinnostavaa antaa parhaansa? Ja koetaanko näin myös Suomen ulkopuolella?"
Ja vielä: "Meidän on palautettava talous sille kuuluvaan asemaan. Talouden tehtävä on palvella meitä. [...] Myös valtio pitää sijoittaa oikein sille kuuluvaan asiaan. Valtion tehtävä on palvella meitä."
Kyllä Himanen osaa. Kun hän vielä laajentaisi kollektiivisen me-sanan tarkoittamaan todella kaikkia, ei vain oikein ajattelevaa eliittiä.
Inflaatiovakauttaja olisi epäjohdonmukainen osa eläkejärjestelmää
14 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti