perjantai 6. toukokuuta 2016

N. K. Jemisin: The fifth season

N. K. Jemisin romaani aloittaa The broken Earth -romaanisarjan, jossa kokonaiset aikakaudet tuntuvat hujahtavan ohi hetkessä, ja maapallo on pelinappula valtapelissä jonka tavoitteita on vaikea hahmottaa: The fifth season (Orbit, 2015; ISBN 978-0-316-22929-6).Jemis on luonut omaperäisen fantasiamaailman, jossa ollaan ikään kuin muinaisten sivilisaatioiden raunioilla, katsomassa sitä mikä on kestänyt mullistukset toinen toisensa jälkeen, kaudet jolloin taivas on peittynyt tuhkaan eikä satoa ole saatu vuosiin, vuosikymmeniin tai jopa vuosisatoihin. Metallista ei ole mihinkään, vain kivi ja puu kestävät, ja näin ollen tekniikassa on palattu alkujuurille, sellaiseen osaamisen joka kestää mullistukset siten että osaaminen siirtyy luontevasti sukupolvelta toiselle.

Kirjassa luotu maailma on omaperäinen, suorastaan ihmeellinen, mutta juonen kuljetus alkoi tuntua takkuiselta romaanin puolenvälin tienoilla, ja niinpä kirja jäi lukematta kokonaan, mitä nyt lopusta katsoin mitä oikein tapahtuukaan.THIS IS THE WAY THE WORLD ENDS... FOR THE LAST TIME.

A season of endings has begun.

It starts with the great red rift across the heart of the world's sole continent, spewing ash that blots out the sun.

It starts with death, with a murdered son and a missing daughter.

It starts with betrayal, and long dormant wounds rising up to fester.

This is the Stillness, a land long familiar with catastrophe, where the power of the earth is wielded as a weapon. And where there is no mercy.

Ei kommentteja: