maanantai 16. toukokuuta 2016

Lawrence Block: Small town

Lawrence Blockin romaanissa kerrotaan New Yorkista syyskuun 11. päivän tunnelmissa, enkä olisi arvannut millainen teos tässä on kyseessä, sen verran tyylistään poikkeavalla tavalla Block henkilöhahmojaan käsittelee: Small town (Orion, 2003; ISBN 0-75283-842-3).Amazonin kirja-arvioissa teos jakaa mielipiteitä rajusti, varmaankin siksi että teos yllättää kuvastollaan ja tavallaan kertoa tarinaa. Henkilöhahmoja on paljon, eikä alussa juurikaan käy ilmi, miten juonen palaset kytkeytyvät toisiinsa, jos mitenkään. Varsinaista sankaria romaanista ei löydy, kaikissa henkilöhahmoissa on jotain vialla, niin kuin koko kaupungissakin.

En tiedä pidinkö romaanista vai en. Mutta kiinni se tarrasi, ja pakko on sanoa että eriskummallisuudessaan romaanissa oli lopulta jotakin karun kaunista. Eikä sekään huonoa ollut, että harvoin rikosromaanissa kerrotaan näin tarkasti kirjailijan työstä, ja kirjailijan elämästä.In the shadows of unbearable tragedy, an unlikely killing machine begins a one-man war to bring a city to its knees -- a battle that will touch the lives of its eight million citizens including:

a writer on the verge of a breakthrough

a charismatic ex-police commissioner -- and the inside choice for the next mayor -- on the edge of a breakdown

a beautiful, sophisticated art dealer plumbing the depths of her own fierce sexuality

a defense attorney who prefers murder trials because there’s one less witness

an ex-addict who has turned being clean into a living, mopping up after New York’s nightlife

Pulsating with the lives of its denizens -- bartenders and hookers, power brokers and politicos, cops and secretaries, editors and dreamers -- Lawrence Block's electrifying new novel reveals the small town at the heart of the Big Apple in all its power, terror, and stark beauty.

Ei kommentteja: