torstai 19. toukokuuta 2016

Lawrence Block: The burglar who counted the spoons - a Bernie Rhodenbarr mystery

Lawrence Blockin romaanin päähenkilö on kirjakauppias, joka tekee murtovarkauksia, tai sanoisiko pikemminkin että päähenkilö on murtovaras, joka pitää kirjakauppaa tukikohtanaan: The burglar who counted the spoons - a Bernie Rhodenbarr mystery (Orion Books, 2014; ISBN 978-1-4091-5355-9).Romaani on Bernie Rhodenbarr -romaanisarjan 11., enkä näistä romaaneista ole lukenut aiemmin kuin ehkä yhden tai kaksi. Blockin tuotannosta tutuimpia ovat Matt Scudder -teossarjan kovaotteiset jännärit, joissa ei juuri ole huumorin pilkahdustakaan, toisin kuin tässä romaanissa (ja romaanisarjassa).

Block on tuottelias kirjailija, joka aloitti uransa kioskikirjallisuuden parissa. Sittemmin hän on julkaissut kymmeniä romaaneja omalla nimellään. Lisäksi hän on kirjoittanut useita opaskirjoja kirjailijoille, ja ne ovatkin varsin osuvia ja puhuvia kuvauksia kirjoittamisesta ja kirjailijan työstä.

Tässä romaanissa murtovarkaamme saa tehdä tosissaan töitä pysyäkseen jotakuinkin kuivilla jouduttuaan keskelle murhatutkintaa. Juonessa on käänne jos toinenkin, ja lukija saa perehtyä museoesineiden historiaan, eikä kirjallisuuttakaan unohdeta. Ei ollenkaan hassumpi romaani. Pitkäisiköhän tämä kirjasarja aloittaa ihan alusta alkaen?Everybody's favourite burglar returns in an eleventh adventure that finds him and his lesbian sidekick Carolyn Kaiser breaking into houses, apartments, and even a museum, in a madcap adventure replete with American Colonial silver, an F. Scott Fitzgerald manuscript, a priceless portrait, and a remarkable array of buttons. And, wouldn't you know it, there's a dead body, all stretched out on a Trent Barling carpet...

Ei kommentteja: