tiistai 24. toukokuuta 2016

Lawrence Block: Murtovaras vaatekaapissa

Lawrence Block onnistuu yhdistämään huumoria jännäriin, jossa murtovaras tulee sotketuksi murhaan jos toiseenkin, ja joutuu selvittämään rikoksen päästäkseen itse kiipelistä: Murtovaras vaatekaapissa (Viihdeviikarit, 1987; suom. Pasi Junnila; ISBN 951-611-092-4)



Block on kirjoittanut lukuisia Bernie Rhondenbarr -dekkareita, eikä tämä ole ollenkaan huono lajityypissään. Bernie ei pysty vastustamaan kiusausta saadessaan tietää arvokkaista esineistä tai rahakätköistä, ja pulmiahan tästä ennen pitkää seuraa. Poliisihahmot ovat melkolailla karikatyyrejä, mutta mikäs siinä, sillä Bernie osaa ratkoa lukkojen avaamisen lisäksi monenlaisia muitakin pulmia.



Sen piti olla helppo keikka. Murtovarkaana elantonsa ansaitsevan Bernie Rhondenbarrin toimeksianto oli yksinkertainen: eräällä kauniilla naisella oli tämän entisen aviomiehen mielestä aivan liikaa arvokkaita jalokiviä, semminkin kun miesparka itse oli nääntyä kuukausittaisiin elatusapumaksuihinsa. Niinpä jalokivet sopi panna uusjakoon.

Kaiken kaikkiaan siis selvä ja siisti keikka, Bernie Rhodenbarr arveli, mutta joutui tarkistamaan mielipiteensä juututtuaan naisen asunnon vaatekaappiin ja ollessaan hetkeä myöhemmin pääepäiltynä murhasta!

Ei kommentteja: