tiistai 9. helmikuuta 2016

Josi S. Kilpack: A heart revealed

Josi S. Kilpackin romaani on historiallinen rakkausromaani, mutta ei laisinkaan viihdekirjallisuutta, siinä määrin synkkiäkin aineksia romaanin tarinassa on: A heart revealed (Deseret Book Company, 2015; ISBN 978-1-60907-990-1).Kirja kertoo 1800-luvun Englannista, yläluokan seurapiirien naimakaupoista, joissa kamppaillaan asemasta yhteiskunnassa ja spekuloidaan tulevaisuuden odotuksilla. Päähenkilö on seurapiirien kaunotar, joka joutuu nöyryytetyksi ja hyljeksityksi ja perheensä keskeltä syrjään sysätyksi, elämään kahden kesken palvelijansa kanssa pienessä mökissä maaseudulla.

Kirjan päähenkilö Amberia voisi sanoa uusavuttomaksi, jos käyttäisi nykypäivän termiä, siinä määrin hankalaa hänen oppia tulemaan toimeen ilman isoa palvelusväkeä, mutta muutakaan ei voi tehdä, sillä seurapiireihin ei ole enää paluuta. Thomas taas on tilanomistaja, tai sellaiseksi haluava, joka yläluokan taustastaan huolimatta haluaa itse ansaita elantonsa.

Nämä kaksi ihmistä kohtaavat romaanissa toisensa vain muutamaan kertaan, ja silloinkin melkein ohimennen, lyhyesti, mutta ihmissuhde tässä on syntymässä kaikesta huolimatta.

Romaani on kohtalaisen omaperäinen, kerronta melko lailla sujuvaa, ja vaikka romaani ei aivan lunasta lupauksiaan, on siinä kuitenkin enemmän ja syvällisempää sisältöä kuin tusinassa tavanomaisessa viihderomaanissa.


Ei kommentteja: