maanantai 29. helmikuuta 2016

Courtney Milan: The heiress effect

Courtney Milan tarjoaa historiallisen rakkausromaanin, jossa viihdekirjallisuuden juonikuvio naimisiin pääsemisestä on käännetty jotakuinkin päälaelleen, sillä päähenkilö, isolla perinnöllä siunattu isokokoinen ja isoilla mielipiteillä varustautunut neiti Jane Fairfield haluaa pysyä naimattomana, jotta ei joudu kenenkään toisen käskyläiseksi ja jotta saa itse päättää mitä perinnöllään tekee: The heiress effect (Courtney Milan, 2013; ISBN 978-1-490-99471-0).



Romaani ei kaikilta osin ole ihan tasapainoinen, mutta vaikutti siltä että kirjoittaja pääsi nauttimaan siitä että pystyi vääntämään romanttisten viihderomaanien kuvioita uudenlaisiksi, esimerkkinä se miten päähenkilö suhtautuu pukujensa suunnitteluun: värien täytyy olla riittävän räikeitä ja pitsiä pitää olla monta kertaa niin paljon kuin on tarpeen, ja lisäksi sellaista laatua että silmiin varmasti sattuu.

Ja sanottakoon että kirjan kansikuvassa oleva neitokainen ei muistuta tippaakaan sitä ronskia naisihmistä joka kirjan sivuilla seikkailee. Tarinaan on leivottu poliittisiin kähmintöihin ja luokkayhteiskunnan epäkohtiin pureutuvia juonenkäänteitä, mistä lisäpisteitä kirjoittajalle.



Miss Jane Fairfield can’t do anything right. When she’s in company, she always says the wrong thing—and rather too much of it. No matter how costly they are, her gowns fall on the unfortunate side of fashion. Even her immense dowry can’t save her from being an object of derision.

And that’s precisely what she wants. She’ll do anything, even risk humiliation, if it means she can stay unmarried and keep her sister safe.

Mr. Oliver Marshall has to do everything right. He’s the bastard son of a duke, raised in humble circumstances—and he intends to give voice and power to the common people. If he makes one false step, he’ll never get the chance to accomplish anything. He doesn’t need to come to the rescue of the wrong woman. He certainly doesn’t need to fall in love with her. But there’s something about the lovely, courageous Jane that he can’t resist…even though it could mean the ruin of them both.

sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Stephanie Laurens: The capture of the earl of Glencrae

Tämä Stephanie Laurensin viihderomaani on sarjassaan kolmas, ja kertoo monimutkaisen tarinan jossa neito kaapataan vasten tahtoaan Skotlantiin pelinappulana sukujen välisessä vihanpidossa: The capture of the earl of Glencrae (Avon, 2012; ISBN 978-0-06-206862-0).



Kirjan tarina on harvinaisen polveileva ja täynnä kaikenlaisia juonikuvioita joissa kaapattu Angelica-neito ja hänen kaappaajansa matkaavat pitkin Iso-Britannia kohti Skotlantia, pyrkien välttelemään takaa-ajajia.

1800-luvun alussa kun rautateitä ei vielä ollut, kesti tällainen matka päiväkausia, jopa viikkoja, ja niinpä päähenkilöillä on runsaasti aikaa (ja kirjassa sivuja) tehdä läheistäkin tuttavuutta keskenään, ja tämän tilaisuuden kirjailija käyttää anteliaasti hyväkseen.



We joyfully request your attendance at the wedding of Miss Angelica Cynster ... but not until she and her hero lay to rest an ancient grudge in the Scottish Highlands. Headstrong Angelica Cynster is certain she'll recognize her fated husband at first sight. And when her eyes meet those of a mysterious nobleman, she knows beyond a doubt that he's the one. But her heart is soon pounding for an entirely different reason--when her hero abducts her! The eighth Earl of Glencrae has no choice but to kidnap Angelica, the one Cynster sister with whom he hadn't wanted to tangle. But to save his castle and his clan, he must persuade her to assist him--and he's prepared to offer marriage to seal the deal.



lauantai 27. helmikuuta 2016

Jonathan Stroud: Golemin silmä

Jonathan Stroud jatkaa Bartimeus-trilogiaansa fantasiaromaanissa Golemin silmä (Tammi, 2005; ISBN 951-31-2847-4).



En ole monisatasivuisten fantasiaromaanien erityinen ystävä nykyisin, mutta täytyy myöntää että tämä 707-sivuinen järkäle ei loppujen lopuksi tuntunut kovinkaan pitkältä luettavalta, ja heti perään jo mietin että kohtapuoliin on saatava trilogian viimeinen osa luettavaksi kirjastosta.

Kirjan henkilökaartista juuri kukaan ei ole erityisen miellyttävä hahmo, kaikilla on jotain ikävää kuormaa ja luonteenpiirteitä kannattavanaan, mutta jostain kumman syystä tämä paketti kuitenkin innosti lukemaan ja selvittämään, mitä nuorelle maagikon oppipojalle Nathanielille ja vastarintaliikkeen Kitty-tytölle tällä kertaa kuuluu.



Kaksi vuotta sitten Nathaniel, maagikon nuori oppipoika, päihitti julman maagikko Simon Lovelacen. Nyt 14-vuotias Nathaniel on kipuamassa kovaa vauhtia korkeammalle maagikoiden maailmassa. Pääministeri on valtuuttanut hänet kukistamaan vastarintaliikkeen, joka yrittää kansannousun avulla kaataa maagikoiden valtakunnan. Vastarintaliikkeen toimintaa tarkkaillaan voimakastahtoisen tytön, Kittyn, näkökulmasta. Monen turhan yrityksen jälkeen Nathanielin on nieltävä ylpeytensä ja kutsuttava avukseen vanha tuttavansa Bartimeus, 5000 vuotta vanha djinni. Tilanne muuttuu hengenvaaralliseksi kun voimakas maaginen olento golem saattaa koko Lontoon sekasorron valtaan. Nathanielin ja Bartimeuksen on pystyttävä löytämään golemin voimanlähde. Etsintä vie heidät Prahan kaduille, Lontoon katoille ja moniin muihin vaarallisiin paikkoihin. Hurjan ajojahdin aikana he kohtaavat myös yllättävän liittolaisen ja yhdessä nämä kolme kumppanusta lopulta selvittävät golemin salaperäisen isännän henkilöllisyyden.


perjantai 26. helmikuuta 2016

Jussi Juhani Kuosmanen: Kielteisen asenteen opas - "olen niin onnellinen, että tekisi mieli mennä hirteen"

Jussi Juhani Kuosmanen tarjoaa vastalääkettä elämäntapaoppaisiin ja menestysfilosofeihin tuskastuneille: Kielteisen asenteen opas - "olen niin onnellinen, että tekisi mieli mennä hirteen" (Scanria, 2015; ISBN 978-952-5182-32-3).



Kirjan lähtökohta on näppärä, ja teksti paikoitellen terävää, mutta kovin pitkälle tämä paketti ei kanna. Ehkä on niin että elämäntaito-oppaat ovat jo lähtökohtaisesti niin mahdottomia otuksia, että niiden kritisointi huumorin keinoin on pitkän päälle mahdotonta. Voiko absurdista asiasta enää tehdä absurdimpaa?


torstai 25. helmikuuta 2016

Edward Gorey: Sekopäiset serkukset ja muita tarinoita

Edward Goreyn huumori on mustaa, voisi sanoa jopa sekopäistä, näissä tarinoissa joissa kuolema on lähellä ja goottilainen tunnelmointi valloillaan: Sekopäiset serkukset ja muita tarinoita (Huuda huuda, 2012; ISBN 978-952-5724-48-6; suom. Teemu Manninen).



Kirjasta löytyy seuraavat tarinat:

  • Kummallinen kyläilijä
  • Kalmanmurun kakarat
  • Länsisiipi
  • Hurskas lapsukainen
  • Sininen syltty
  • Yhdestoista episodi
  • Ylimielinen manaus
Mahtavaa että tämä kirja sattui silmiin kirjaston sarjakuvahyllystä.

Edward Gorey (1926-2000) oli yhdysvaltalainen kirjailija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä, joka tunnetaan lukuisista synkän makaabereista teoksistaan. Erakkosieluinen Gorey teki elinaikanaan n. 100 kirjaa, joista pääosa pieniä teemallisia kuvateoksia. Hänen työnsä on selkeän omalaatuista: teokset tuntuvat lapsille suunnatulta riimittelyltä, mutta kuoleman ja yksinäisyyden ympärille luodut tapahtumat yhdistettynä viktoriaanisen jylhään kuvastoon kertovat jotain muuta. Gorey luo oman maailmansa tunteita herättävällä, sydänalaa riipaisevalla tavalla. Omien teostensa lisäksi Gorey teki kuvituksia mm. H. G. Wellsin ja T. S. Eliotin kirjoihin sekä palkitun puvustuksen vuoden 1977 Broadwayn Dracula-musikaaliin. Mm. elokuvaohjaaja Tim Burton mainitsee useimmiten Goreyn puhuessaan suurimmista taiteellisista vaikuttajistaan. Albumi on ensimmäinen Edward Gorey -suomennos. Teos sisältää kahdeksan vuosien 1957-73 aikana julkaistua itsenäistä teosta. Tarinoiden suomennoksesta vastaa runoilija Teemu Manninen. Goreyn kertomusten lisäksi teos sisältää Jonas Elleströmin artikkelin, joka syventyy mielenkiintoisen tekijän elämäntyöhön ja elämään. Albumi vie Edward Goreyn pelottavaan, hauskaan, outoon ja kauniiseen maailmaan.

keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Michael Connelly: The burning room

Michael Connellyn Harry Bosch -romaanisarjan 19. osa onnistui jälleen kerran yllättämään, siinä määrin iskevästi ja turhia alleviivaamatta se toimii, kertoen elämästä: The burning room (Orion, 2014; ISBN 978-1-4091-4551-6).



En ole aivan varma olenko kirjasarjan kaikki teoksen muistanut lukea, mutta melkein kaikki kuitenkin. Connelly osaa kirjoittaa turhaa melua pitämättä, ja vaikka tarinan käänteissä on tuttua tavaraa melkoisessa määrin, onnistuu Connelly jälleen kerran kertomaan jotain olennaista, niin poliisin työn arjesta kuin siitä mitä tapahtuu ympäröivässä yhteiskunnassa.

In the LAPD's Open-Unsolved Unit, not many murder victims die almost a decade after the crime. So when a man succumbs to complications from being shot by a stray bullet nine years earlier, Bosch catches a case in which the body is still fresh, but any other evidence is virtually nonexistent. Now Bosch and his new partner, rookie Detective Lucia Soto, are tasked with solving what turns out to be a highly charged, politically sensitive case. Starting with the bullet that's been lodged for years in the victim's spine, they must pull new leads from years-old information, which soon reveals that this shooting may have been anything but random.

tiistai 23. helmikuuta 2016

Carla Jablonski ja Leland Purvis: Defiance ja Victory

Carla Jablonskin kirjoittama ja Leland Purvisin kuvittama Resistance-sarjakuva jatkuu kirjoissa Defiance (Roaring Brook Press, 2011; ISBN 978-1-59643-292-5) ja Victory (Roaring Brook Press, 2012; ISBN 978-1-59643-293-2).



Pidin kirjasarjan ensimmäisestä osasta, jossa oli vahva lasten näkökulma natsismiin ja pakkovaltaan, sekä tietenkin vastarintaan ja pyrkimykseen pitää huolta kaltoin kohdelluista juutalaisista.

Kirjasarja jatkaa samalla linjalla, mutta en enää jaksanut samalla tavalla innostua asiasta. Yhden kirjan vielä jaksoi, mutta tuntui vahvasti siltä että samaa tarinaa kerrotaan uudestaan ja uudestaan, hiukan muunnellen. Kertomisen arvoinen tarina kieltämättä, mutta yksi kirja riitti minulle.

maanantai 22. helmikuuta 2016

Ronda Rousey: My fight/your fight

Ronda Rousey kilpailee ammattilaisena naisten vapaaottelussa. Alunperin hän oli judoka ja olympiakisojen pronssimitalisti. Tässä kirjassa hän kertoo urastaan ja elämästään: My fight/your fight (Regan Arts, 2015; ISBN 978-1-941393-85-7).



Olettaisin että kirja on haamukirjoitettu perustuen Rouseyn ja hänen lähipiirinsä kertomuksiin, mutta voin toki olla väärässä. Joka tapauksessa teos on ärhäkäs, eikä millään tavalla kyseenalaista tällaisen ammattilaistappelemisen järkevyyttä, voisi jopa sanoa että kirjassa ikään yritetään psyykata päähenkilöä juuri ennen ottelua, yrittäen saada vastustaja pois vireestä ja oma päänuppi vireeseen.

Lukijasta tuntuu kummalliselta: pitäisikö hänen samaistua kirjan päähenkilöön vai ruveta pelkäämään kuten vastustajat kehässä? Parikymmentä sivua tätä tarinaa riitti ylenpalttisesti.



The undefeated UFC champion and Hollywood star charts her difficult journey to fame, revealing her tragic childhood, the secrets behind her achievements, and her experiences as a pioneering woman athlete.

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Betty Neels: Matilda's wedding

Betty Neels tarjoilee romantiikalla kyllästetyn viihderomaanin, jossa lääkärin vastaanottoapulaiseksi palkkautuva nainen järjestää asian jos toisenkin uuteen kuntoon: Matilda's wedding (Mills & Boon, 2012; ISBN 978-1-408-98331-7).



Tämä lyhyt kirjanen on paikoitellen vähän turhankin siirappinen tuhkimotarina, mutta toisaalta paikka paikoin tuntuu siltä kuin kirjoittajalla olisi ollut jotain sanottavaakin. Tarinassa on vaivaannuttavan tarkoituksenhakuisia juonenkäänteitä ja stereotyyppisiä asetelmia riittämiin, mutta tuli tämä silti luettua.



When Matilda Paige applies to be Dr Henry Lovell's new receptionist, she does her best to ignore her instant attraction to him. It wouldn't do to dream of marrying the boss - especially when Henry is already engaged to the haughty Lucilla. But Matilda still thinks she'd suit Henry better...and it looks like he might agree!

lauantai 20. helmikuuta 2016

Lucius Shepard: Green eyes

Lucius Shepardin tieteisromaanissa kerrotaan zombeista, mutta nämä zombit ovat melkolailla erilaisia kuin ne joita nykypäivän kauhuelokuvissa vilisee: Green eyes (Millennium, 1998; ISBN 0-75281-613-6).



Kuolleista herätetyt ihmiset ovat henkilökohtaisten sairaanhoitajien hoidossa eräänlaisessa parantolassa, jota vankilaksikin voisi kutsua, mutta kirjan tunnelma on enemmänkin pohdiskelevaa, oikeastaan filosofisointiin taipuvaista eikä niinkään tiivistunnelmaista toimintaa kuten olisi saattanut odottaa.

Mitä ihmisyys oikeastaan tarkoittaa, ja mistä asioista syntyy tunne siitä että joku voi sanoa olevansa ihminen? Ja voiko omiin muistikuviinsa ja ajatuksiinsa ylipäänsä luottaa?

perjantai 19. helmikuuta 2016

Elizabeth Hoyt: Wicked intentions

Elizabeth Hoytin teos lojui palautettujen kirjojen hyllyssä, ja niinpä tartuin tähän 1700-luvun Englantiin sijoittuvaan viihderomaaniin: Wicked intentions (Grand Central, 2010; ISBN 978-0-446-55894-5).



Kirja kertoo köyhien ihmisten elämästä, katselukulmana yläluokkaiset ihmiset jotka yrittävät tehdä hyvää vähempiosaisille. Romantiikkaa on viihdekirjalle varmasti riittävä määrä, samaten käänteitä joiden puitteissa päähenkilöt aprikoivat toistensa todellisia tarkoitusperiä.

Jollain lailla rikkonaisista ihmisistä tässä kirjassa on kyse, ja ehkä myös ehjäksi kasvamisesta. Toki helppolukuisuus ja viihteellisyys on se mihin kirjoittaja on panostanut ja jotakuinkin onnistunutkin.

Lazarus Huntington, Lord Caire, is searching for a savage killer in St. Giles, London's most notorious slum. Widowed Temperance Dews knows St. Giles like the back of her hand - she's spent a lifetime caring for its inhabitants at the foundling home her family established. Now that home is at risk.

Caire makes a simple offer - in return for Temperance's help navigating the perilous alleys of St. Giles, he will introduce her to London's high society so that she can find a benefactor for the home. But Temperance may not be the innocent she seems, and what begins as cold calculation soon falls prey to a passion that neither can control - one that may well destroy them both. A bargain neither could refuse.

torstai 18. helmikuuta 2016

Peter Milligan ja Leandro Fernandez: The names

Peter Milligan ja Leandro Fernandez ovat kirjoittaja ja kuvittaja sarjakuvakirjassa, jossa on monenlaisia aineksia sekoitettuna sopaksi, joka paikka paikoin tuntuu jopa järjissään olevalta: The names (DC Comics, 2015; ISBN 978-1-4012-5243-4).



Kirja kertoo liike-elämän kähminnöistä ja valtataistelusta, ja mukana on tieteiskirjallisuuden elementtejä, tekoäly joka näyttää päässeen irti kontrollista tekemään mitä haluaa, muun muassa aiheuttamaan valtionlaajuisia talouskatastrofeja eri puolilla maailmaa. En nyt tiedä onko sarjakuvassa kokonaisuudessaan kummemmin mieltä, mutta paikka paikoin jotakin ajatuksen poikasta kuitenkin.


keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Susan Mallery: Barefoot season

Susan Malleryn viihderomaani kertoo pikkukaupungin hotellista, jonka kaksi lapsuudenystävää saavat vastuulleen ja yrittävät pelastaa hankassa taloudellisessa tilanteessa: Barefoot season (MIRA, 2012; ISBN 978-1-4592-2563-3).



Päähenkilöt Michelle ja Carly olivat lapsina erottamattomia, mutta joutuivat teini-ikäisinä siinä määrin keskinäisiin kahnauksiin etteivät ole aikuisiällä edes kunnolla puheväleissä. Onnistuuko yhteistyö kun kerta kerran jälkeen vanhat haavat tuottavat pahaa mieltä?

Romaani oli juoneltaan kohtalaisen ennalta-arvattava, mutta viihteellisyydessään siinä määrin vilpitön, että tekstiä luki ihan mielellään. Epäilemättä tässä on tehdastuotannon makua, mutta karkkiväreistä huolimatta romaani veti mukaansa.



A young army vet, Michelle returns to the quaint Blackberry Island Inn to claim her inheritance and recover from the perils of war. Instead, she finds the owner's suite occupied by the last person she wants to see.

Carly Williams and Michelle were once inseparable, until a shocking betrayal destroyed their friendship. And now Carly is implicated in the financial disaster lurking behind the inn's cheerful veneer.

Single mother Carly has weathered rumors, lies and secrets for a lifetime, and is finally starting to move forward with love and life. But if the Blackberry Island Inn goes under, Carly and her daughter will go with it.

To save their livelihoods, Carly and Michelle will undertake a turbulent truce. It'll take more than a successful season to move beyond their devastating past, but with a little luck and a beautiful summer, they may just rediscover the friendship of a lifetime.

tiistai 16. helmikuuta 2016

Ron Rash: Above the waterfall

Ron Rash tarjoilee pienimuotoisen romaanin jossa Appalakkien maisemat tarjoavat puitteet pikkukaupungin ihmissuhteisiin ja keskinäiseen vehkeilyyn: Above the waterfall (ISBN 978-0-0623-4933-0).



Kirja on kuvaus kahden yksinäisen ihmisen suhteesta. Eläkeikää lähestyvä poliisi ja menneisyyden kauhuista kärsivä puistonvartija joutuvat selvittelemään lohijoen myrkyttämistä, jossa otetaan mittaa niin ihmisten sanoista ja teoista kuin heidän piilossa olevista motiiveistaankin.

Romaanissa oli paikka paikoin herkkää kuvausta luonnosta, mikä sai lukemaan tekstiä eteenpäin, vaikka erityisen omaperäiseksi romaania ei voi sanoakaan. Mutta jotain osuvaa kerrottavaa tässä on, ihmisen paikasta maailmassa, suhteessa toisiin ihmisiin.




Les, a long-time sheriff just three-weeks from retirement, contends with the ravages of crystal meth and his own duplicity in his small Appalachian town.

Becky, a park ranger with a harrowing past, finds solace amid the lyrical beauty of this patch of North Carolina.

Enduring the mistakes and tragedies that have indelibly marked them, they are drawn together by a reverence for the natural world. When an irascible elderly local is accused of poisoning a trout stream, Les and Becky are plunged into deep and dangerous waters, forced to navigate currents of disillusionment and betrayal that will force them to question themselves and test their tentative bond—and threaten to carry them over the edge.

maanantai 15. helmikuuta 2016

Tilly Bagshawe: The inheritance

Tilly Bagshawen romaanissa englantilainen luokkayhteiskunta elää ja voi pahoin keskellä nykyaikaa: The inheritance (HarperCollins Publishers, 2014; ISBN 978-0-00-748138-5).



Romaani on nopealukuinen kuvaus englantilaisesta perheestä jonka perintökartanon kohtalosta taistellaan kaikin mahdollisin keinoin. Hahmoissa on stereotypiaa kerrakseen, sillä soppaan kietoutuu yläluokkaiseen elämään tottuneen Tatiana Flint-Hamiltonin lisäksi liikemies Brett Cranley ja hänen vaimonsa Angela lapsineen, joille kartanon omistajuus siirtyy isännän kuoltua.

Luulen että kirja olisi aikalailla kiinnostavampi jos olisi edes hitusen omakohtaista kokemusta englantilaisesta elämäntavasta ja siitä miten vanha ja uusi raha näyttäytyvät luokkayhteiskunnan ilmiöissä. Mutta romaani tuli silti luettua, ikään kuin katsellen lasin takaa eläintarhan karhuaitaukseen tai akvaariomaailmaan.



Welcome to Tilly Bagshawe's Swell Valley, where the scandal is in a class of its own. Tatiana Flint-Hamilton's gilded cage is torn away when her estranged father dies. As the beloved family estate slips through Tati's fingers, the portraits of her ancestors look down disapprovingly. The new Lord of the Manor is just as ruthless as Tati. The old-world status of Furlings is everything the wealthy, self-made Brett Cranley has ever wanted. Luckily his wife Angela is the perfect homemaker, happy to fall into line with whatever Brett desires. Along with her two children, Furlings soon becomes Angela's lifeline, a place she can finally belong. And one she's not going to give up easily. Losing everything has made Tati realise that her rightful inheritance is all that she now lives for...and she will do anything to get it back. But the fate of Furlings lies in the hands of the villagers. Let the Fittlescombe fireworks begin!

sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Jennifer Weiner: Who do you love

Jennifer Weiner kertoo viihteellisessä romaanissaan monenlaisista ihmissuhteista ja erilaisista perheistä, ihmisistä joiden kohtalo aika ajoin hipaisee toisiaan: Who do you love (Atria Books, 2015; ISBN 978-1-4516-1783-2).



Kirjan alku oli kiinnostava, kuvaus sairaalasta jossa Rachel-tyttö on jälleen kerran hoidettavana sydänvian takia. Sairaalaan tuodaan Andy, poika jonka käsi on murtunut. Tästä alkaa kuvaus kahden hyvin erilaisen ihmisen elämästä. Rachel elää rikkaiden ihmisten yhteisössä, Andy taas kasvaa yksinhuoltajaäitinsä karun elämän reunamilla.

En lukenut romaania kovinkaan pitkälle. Päähenkilöiden kohtalo ei jaksanut kiinnostaa. Romaani lupasi paljon, mutta lasten maailmasta hypättiin aikuisuuteen tavalla joka ei ollut järin uskottava.



Rachel Blum and Andy Landis are eight years old when they meet late one night in an ER waiting room. Born with a congenital heart defect, Rachel is a veteran of hospitals, and she's intrigued by the boy who shows up all alone with a broken arm. He tells her his name. She tells him a story. After Andy's taken back to the emergency room and Rachel's sent back to her bed, they think they'll never see each other again. Rachel, the beloved, popular, and protected daughter of two doting parents, grows up wanting for nothing in a fancy Florida suburb. Andy grows up poor in Philadelphia with a single mom and a rare talent that will let him become one of the best runners of his generation. Over the course of three decades, through high school and college, marriages and divorces, from the pinnacles of victory and the heartbreak of defeat, Andy and Rachel will find each other again and again, until they are finally given a chance to decide whether love can surmount difference and distance and if they've been running toward each other all along.

lauantai 13. helmikuuta 2016

Rosamund Hodge: Cruel beauty

Rosamund Hodge tarjoilee nuorisolle suunnatun romanttisen fantasiaromaanin, jossa kuningaskunnan tulevaisuus on vaakalaudalla: Cruel beauty (HarperCollins, 2014; ISBN 978-0-06-222475-0).



En odottanut romaanilta paljoakaan, sillä kyse on kaunotar ja hirviö -sadun ennustettavan oloisesta uudelleentulkinnasta, mutta yllättäen kävikin niin että romaanissa oli omaperäisyyttä, kulmia jotka yllättivät, voisiko sanoa että tieteiskirjallisuuteen viittaavia juonenkäänteitä, toki fantasiaan verhottuina.

Betrothed to the evil ruler of her kingdom, Nyx has always known her fate was to marry him, kill him, and free her people from his tyranny. But on her seventeenth birthday, when she moves into his castle high on the kingdom's mountaintop, nothing is as she expected - particularly her charming and beguiling new husband. Nyx knows she must save her homeland at all costs, yet she can't resist the pull of her sworn enemy - who's gotten in her way by stealing her heart.


Teos ilmeisesti aloittaa kokonaisen kirjasarjan, mutta en aio jatkaa tässä sen pidemmälle. Tämä oli kelvollinen, mutta saman reseptin toistaminen ei tunnu järkevältä.




perjantai 12. helmikuuta 2016

Candice Fox: Hades

Candice Fox kertoo rikosten sarjaa selvittelevistä poliiseista ja heidän suhteistaan, sekä siitä miten äärimmäiset lapsuuden kokemukset vaikuttavat ihmiseen: Hades (ISBN 978-1-6177-3442-7).



Luin jo aiemmin kirjasarjan seuraavan osan Eden, jossa kerrotaan Eden Archerista, toisesta tämän kertomuksen sisaruksesta, jotka päätyivät rankan lapsuuden jälkeen poliiseiksi. Tasapainottavana hahmona on poliisikonkari Frank Bennett, joka saa Edenin parikseen opettaakseen tälle rikospoliisissa tarvittavia taitoja.



En oikeastaan tiedä, miksi romaaniin tartuin, koska suuri osa siihen ladatuista yllätyksistä paljastui Eden-romaanissa, ja tämän kaltaiset sarjamurhaaja- ja psykopaattitarinat eivät erityisemmin viehätä. Toisaalta tämä romaani oli vähemmän suoraviivainen, eikä niin laskelmoiva, kuin jatko-osa, joten ehkäpä lukeminen oli perusteltuakin.

torstai 11. helmikuuta 2016

Lee Child: Small wars - a Jack Reacher story

Lee Child tarjoilee novellin jossa palataan 1980-luvulle, sotilaspoliisin maailmaan, selvittämään murhaa sotilastukikohdan ulkopuolella: Small wars - a Jack Reacher story (Random House Publishing Group, 2015; ISBN 978-0-8041-7884-6).



Yleisesti ottaen on sanottava että Child osaa kirjoittaa, mutta mitenkään onnistuneeksi tätä novellia ei voi sanoa, voisi jopa ihmetellä miksi tarina ylipäänsä on tullut julkaistuksi. No, teksti sinänsä on helppolukuista ja paikoitellen ytimekästä, eli ei Child kirjoitustaitoaan täysin menettänyt ole.



The telex is brief and to the point: One active-duty personnel found shot to death ten miles north of Fort Smith. Circumstances unknown. Found in a silver Porsche along an isolated forest road in Georgia, the victim was shot twice in the chest and once in the head. A professional hit. Clean. The crime scene suggests an ambush. Military police officer Jack Reacher is given the case. He calls his older brother, Colonel Joe Reacher, at the Pentagon for intel and taps Sergeant Frances Neagley to help him answer the big question: Who would kill a brilliant officer on the fast-track to greatness? For Jack Reacher, the answer hits home.

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Simon Kernick: The final minute

Simon Kernick tarjoilee nopealiikkeisen jännärin, jonka päähenkilö on muistinmenetyksestä kärsivä mies, joka epäilee että jotain on pahemminkin pielessä: The final minute (Century, 2015; ISBN 978-1-7808-9077-7).



Romaani on ilmeisesti seitsemäs kirjasarjassa jossa Tina Boyd ratkoo rikostapauksia, tällä kertaa yksityisetsivänä johon muistinmenetyksestä kärsivä mies ottaa yhteyttä.

Olin jo ehtinyt lähestulkoon unohtaa, mitä kirjassa tapahtui, kun tätä kirja-arviota aloin kirjoittamaan, mutta pikkuhiljaa muistikuvat selkenivät. Juoni kyllä veti mukaansa, mutta romaani oli jollain tavalla muotopuoli, ikään kuin tässä olisi yritetty sanoa jotain muuta kuin sitten loppujen lopuksi sanottiinkaan.

'It's night, and I'm in a strange house. The lights are on, and I'm standing outside a half-open door. Feeling a terrible sense of forboding, I walk slowly inside. And then I see her. A woman lying sprawled across a huge double bed. She's dead. There's blood everywhere. And the most terrifying thing of all is that I think her killer might be me...'

A traumatic car-crash. A man with no memory, haunted by nightmares. When the past comes calling in the most terrifying way imaginable, Matt Barron is forced to turn to the one person who can help. Ex Met cop, turned private detective, Tina Boyd. Soon they are both on the run...

tiistai 9. helmikuuta 2016

Josi S. Kilpack: A heart revealed

Josi S. Kilpackin romaani on historiallinen rakkausromaani, mutta ei laisinkaan viihdekirjallisuutta, siinä määrin synkkiäkin aineksia romaanin tarinassa on: A heart revealed (Deseret Book Company, 2015; ISBN 978-1-60907-990-1).



Kirja kertoo 1800-luvun Englannista, yläluokan seurapiirien naimakaupoista, joissa kamppaillaan asemasta yhteiskunnassa ja spekuloidaan tulevaisuuden odotuksilla. Päähenkilö on seurapiirien kaunotar, joka joutuu nöyryytetyksi ja hyljeksityksi ja perheensä keskeltä syrjään sysätyksi, elämään kahden kesken palvelijansa kanssa pienessä mökissä maaseudulla.

Kirjan päähenkilö Amberia voisi sanoa uusavuttomaksi, jos käyttäisi nykypäivän termiä, siinä määrin hankalaa hänen oppia tulemaan toimeen ilman isoa palvelusväkeä, mutta muutakaan ei voi tehdä, sillä seurapiireihin ei ole enää paluuta. Thomas taas on tilanomistaja, tai sellaiseksi haluava, joka yläluokan taustastaan huolimatta haluaa itse ansaita elantonsa.

Nämä kaksi ihmistä kohtaavat romaanissa toisensa vain muutamaan kertaan, ja silloinkin melkein ohimennen, lyhyesti, mutta ihmissuhde tässä on syntymässä kaikesta huolimatta.

Romaani on kohtalaisen omaperäinen, kerronta melko lailla sujuvaa, ja vaikka romaani ei aivan lunasta lupauksiaan, on siinä kuitenkin enemmän ja syvällisempää sisältöä kuin tusinassa tavanomaisessa viihderomaanissa.


maanantai 8. helmikuuta 2016

Brandon Sanderson: Firefight

Brandon Sanderson kertoo supersankareista ja heitä vastaan nousseesta vastarintaliikkeestä ilmeisesti nuorille suunnatun kirjasarjan toisessa osassa: Firefight (Random House Children's Books, 2015; ISBN 978-0-449-81840-4).



Kirja on helppolukuinen ja nopealiikkeinen, Sanderson ilmiselvästi osaa juonen kuljettamisen taidon. Kirjassa on lupausta syvällisemmästäkin sisällöstä, mutta melko pinnalliseksi tarina jää, ja väkivaltaa on aivan liikaa.

Oikeastaan ihmetyttää että jatkoin kirjasarjan lukemista ensimmäisen osan jälkeen. No, ehkä syynä oli se että ensimmäinen osa päättyi cliffhanger-tilanteeseen joka jäi vaivaamaan: mitä seuraavaksi tapahtuu. Ja samalla tavalla päättyy tämäkin kirjasarjan osa...



David and the Reckoners continue their fight against the Epics, humans with superhuman powers, except they may have met their match in Regalia, a High Epic who resides in Babylon Restored, the city formerly known as the borough of Manhattan.



sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Kari Hotakainen: Henkireikä

Jouduin odottelemaan Kari Hotakaisen romaania kohtalaisen ajan ennen kun sen kirjastosta sain lainaan. Tätä kirjoittaessa romaanista on 1001 varausta, kappaleita 294, joten suosio jatkuu: Henkireikä (Siltala, 2015; ISBN 978-952-234-316-1).



Romaani on tunnelmaltaan mietiskelevä, ja mittakaavaltaan ehkä enemmänkin pienoisromaanin tai novellin tuntuinen kuin suurisuuntaisen romaanin, mikä ei tarkoita etteikö romaanissa olisi syvyyttä ja laajuutta, 199 sivuun mahdutettuna.



Romaani kertoo kuorolaulusta ja rikoksen tekijöistä, parturista ja poliisista, syyllisyydestä ja väkivallasta, elämästä tässä elämässä. Komiikka lävistää tragiikkaa, tai päinvastoin. Kun elämä on mahdotonta kestää, kun kuorma käy liian raskaaksi, kun käsi nousee väkivallantekoon ja askel vie kohti rikoksen tekoa, mitä on jäljellä.

Ja mitä tekoa tässä kaikessa on rikospoliisilla, jolla on erinomainen taito saada epäilyksen alaisilta tunnustus, olkoon teko kuinka outo tai kummallinen tahansa.


lauantai 6. helmikuuta 2016

Scott Hawkins: The Library at Mount Char

Scott Hawkinsin fantasiaromaanin päähenkilöt ovat eräänlaisia kirjastonhoitajia, adoptoituja sellaisia, mutta kuka kirjaston omistava Isä oikein on, ja mitä on tapahtunut tai tapahtumassa, se on arvoitus: The Library at Mount Char (Crown/Archetype, 2015; ISBN 978-0-553-41861-3).



Romaani yhdistelee unenomaista kauhukirjallisuutta hyvinkin tavanomaisen oloisiin aineksiin, ja kirjan alku oli kohtalaisen houkutteleva, paikoin suorastaan mukaansatempaava, kuvaus ihmisistä tai ihmishahmoista jotka olivat sekä tuttuja että aivan tuntemattomia, ikään kuin olemassaolon realiteetit ja kuvitelmien todellisuus olisi väännetty vinoon aivan omanlaisellaan tavalla.

Kirjan juoni ei kuitenkaan kantanut kovin pitkälle, tuntui siltä että kirjoittajalla oli kyllä ajatusta ja ideaa, mutta toteutus jäi puolitiehen, pinnalliseksi raapaisuksi, kokeiluksi jossa ei lopulta ollut kertomisen henkeä. Niinpä lukeminen jäi kesken muutaman kymmenen sivun jälkeen.


perjantai 5. helmikuuta 2016

Brandon Sanderson: Steelheart

Brandon Sanderson aloittaa yliluonnollisista voimista kertovan tieteisromaanisarjan teoksella Steelheart (Gollancz, 2013; ISBN 978-0-575-10399-3).



Kirja kertoo supersankarien varjopuolesta, dystopiasta jossa tavallisilla ihmisillä ei ole sana sijaa maailmassa jossa supersankarit pitävät valtaa. Päähenkilö David on nuori mies, jonka isän Steelheart-supersankari murhasi. David hautoo kostoa, ja löytää lopulta liittolaisia, vastarintaliikkeen joka on onnistunut salamurhaamaan muutamia vallanpitäjistä.

Kirja on selvästi suunnattu nuorille lukijoille. Teksti on selkeää ja juoni kulkee rivakasti eteenpäin. Mutta toisaalta tuntuu siltä, että kirjassa ammennetaan liiankin suoraviivaisesti populaarikulttuurin mättölaarista, omaperäisempi olisi voinut olla.



Ten years ago, Calamity came. It was a burst in the sky that gave ordinary men and women extraordinary powers. The awed public started calling them Epics. But Epics are no friend of man. With incredible gifts came the desire to rule. And to rule man you must crush his wills. Nobody fights the Epics...nobody but the Reckoners. A shadowy group of ordinary humans, they spend their lives studying Epics, finding their weaknesses, and then assassinating them.

And David wants in. He wants Steelheart - the Epic who is said to be invincible. The Epic who killed David's father. For years, like the Reckoners, David's been studying, and planning - and he has something they need. Not an object, but an experience.

He's seen Steelheart bleed. And he wants revenge.

torstai 4. helmikuuta 2016

Jeff VanderMeer: Hallinta

Jeff VanderMeerin Eteläraja-romaanisarjan toinen osa melkein jäi lukematta, kun laina-aika meni umpeen, mutta ehdin kuin ehdinkin kirjaa lukea, en tosin ihan loppuun asti: Hallinta (Like, 2015; suom. Einari Aaltonen; ISBN 978-952-01-1289-9).



Tarkemmin sanottuna luin teoksen alkua kohtalaisen pitkälle, kunnes piti lähteä kirjastoon kirjaa viemään, mutta lunttasin kylläkin kirjan lopusta loppuratkaisun, enkä nyt tiedä oliko se hyvä ajatus vai ei.

Kirjasarjan ensimmäinen osa oli arvoituksellinen, hämmentävä, omalaatuinen ja monella tapaa palkitseva. En tiedä onko tämä toinen osa ihan samalla tasolla kuin ensimmäinen, mutta omaperäisyyttä on tässäkin, vaikkakin salaisuuksien paljastuessa tuntuu siltä että teossarjan lumo ei enää tarraa kiinni yhtä tiukasti kuin ensimmäisessä romaanissa.

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Katie Fforde: Love Letters

Katie Fforde kertoo kirjallisuudesta, kirjakaupoista, kirjallisuustapahtumista ja tietenkin myös kirjailijoista viihderomaanissa, jossa on hiukan syvällisempääkin sisältöä: Love Letters (Arrow Books, 2010; ISBN 9780099525059).



Fforde oli tekstissään paikka paikoin yllättävänkin kulmikas ja hiomaton, ikään kuin hänellä ei olisi suoraan kertomisen taitoa vaan asiat tulevat esiteltyä vähän sinne päin, sellaisilla yksityiskohdilla maustettuina jotka eivät tarinaan aina kunnolla tunnu istuvan.

Toisaalta kirjoitustyyliin tottui vähitellen, ja tarinassa oli oma viehätyksensä, kuvauksessa syrjään vetäytyneestä kirjailijanerosta ja kirjakaupan naisesta, joka saa tehtäväkseen houkutella kirjailijan tulemaan vetonaulaksi uuteen kirjallisuustapahtumaan.

Kaksi aikuiseksi kasvanutta ihmistä tunnustelevat tarinassa ihmissuhteen mahdollisuutta, ja kun romantiikasta on kyse, kyllä sellainen mahdollisuus tietenkin on olemassa.